Борисов ли позволява на Тафров да работи срещу България?

#BokovaForUN, България, Общество, ООН
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ТафровЕдва ли българската дипломация е давала повече възможности за кариерно развитие някому, повече от посланик Тафров. Галеното дете на Външно министерство обиколи най-престижните столици и отдавна живее със самочувствието, че му се полага само път нагоре. Заедно с това придоби и грешната представа, че сам може да излъчва външна политика по свое усмотрение, а не успоредно с държавата, чиято политика трябва да представлява.

Тази непозната за световната дипломация практика в последната половин година доби невероятни върхове и е на път да злепостави външния министър, премиера и престижа на страната ни. Тафров си позволява изказвания не просто срещу официалния кандидат на България за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова. Коментарите му пред чужди дипломати поставят под въпрос националната ни позиция, както и публичните изказвания на президента, премиера, вицепрезидента и представители на Народното събрание. Във военно време това щеше да е саботаж, а днес, когато страната ни участва в най-амбициозната надпревара и преследва най-сериозната си външнополитическа цел от 11 години насам, се изправя неин служител, който се подиграва с авторитета на институциите. Тук искам да уточня, че не става дума за “свобода на словото”, а за атака на националните ни интереси. Който си има частни виждания напуска и после ги изразява. Но когато ползваш облагите като служител, а се изказваш вместо работодател, това какво е? Най-малкото възниква съмнение, че този човек работи за чужди интереси в ущърб на България.

В това време хора като Борисов се стараят на международния терен да лобират в наша полза. И то след като демонстрира надпартиен държавнически подход. Никой не коментира какво му е коствало това, но не може някакъв посланик да си води “частна” политика. Националните интереси не са за частно ползване, а името на българската дипломация не е изтривалка за всеки.

Надявам се че това се разбира във Външно министерство. Обратното би било много лош знак за всички натоварени да представляват България.

Д-р Аспарух Пенов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар