Борисов нагло: И да ми разпореди щабът, няма да затворя църквите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Разчетите, които прави в момента държавата за подпомагане, са за три месеца криза. Дано издържим”. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет. “Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората. Затова възложих на Щаба и МЗ да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв.”, посочи още Борисов. Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се той. Църквата е Божа работа, на църквата в работата не се меся. Говорил съм с всички владики да спазват мерките. Те са много интелигенти нашите владици и попове, прекрасно разбират кое може да разнесе зарази. И да ми разпореди щабът, няма да го изпълня”, коментира той по повод питането дали ще разпореди по-строги мерки около Великден.

 

 

Държавата може да си позволи да изхарчи 5 млрд. лв. от излишъка и след това ще се наложи да взема заеми, обясни министър-председателят.

 

Най-важното в момента е да има пари за лекарите, полицаите и пенсионерите, добави Борисов.

 

С тези думи той мотивира защо държавата действа внимателно по отношение на исканията на бизнеса за по-голяма финансова помощ заради кризата.

 

Ако издържим три месеца, след това вече ще има фондове за възстановяване, така че като оздравеем икономиката да се вдигне, добави Борисов. Държавата все пак мислела и за вземането на заеми, но засега избягва този вариант, стана ясно от изказването на министър-председателят.

 

Нека погледнем колко пари има на фирми и граждани в банките, те също могат да бъдат ползвани от фирмите, препоръча премиерът. “Някой очевидно си мисли, че ще успее да излезе от тази криза още по-богат”, заключи той.

 

Само след 3 месеца същият бизнес ще ми иска пари за възстановяване. Защото то е като при обикновения грип – болен си, седиш вкъщи да ти мине и след това животът продължава отново, каза Борисов. Заради това държавата трябвало да издържи три месеца с парите, с които разполага, а едва тогава да тегли външни заеми, ако се налага.

 

Силните ограничения заради коронавируса вероятно ще продължат до 2 месеца, стана ясно от думите на члена на оперативния щаб доц. Ангел Кунчев. Думите му бяха по повод отлагането на имунизационния календар на бебетата и малките деца.

 

Защо НАТО се оказва неподготвен за такава бактериологична война, а ни карат да даваме огромни суми за киберзащита? Ако сме подготвени защо не се отвориха резервите за защитни костюми? Очевидно вече сме победени от вируса, каза още Борисов.

 

Премиерът отправи апел към хората да спазват правилата за социалната изолация. “Призовавам младите, имате баби и дядовци, обяснявайте им да не излизат, за да имате баби и дядовци и като отмени”, каза Борисов.

 

Премиерът обаче отказа да призова църквата за промяна на великденските служби, за да не се разнася заразата.

 

“Църквата е Божа работа, на църквата в работата не се меся. Говорил съм с всички владики да спазват мерките. Те са много интелигенти нашите владици и попове, прекрасно разбират кое може да разнесе зарази. И да ми разпореди щабът, няма да го изпълня”, коментира той по повод питането дали ще разпореди по-строги мерки около Великден.

 

“Аз разчитам на по-младите – да въздействат на родителите си и да им кажат: “Стой си вкъщи 2-3 седмици, ще ти донасям всичко, за да имам после баба и дядо”. Разчитам на чувството за самосъхранение. Много е важно самосъзнанието. Моята секретарка е възрастна, пуснал съм я, не идва на работа”, каза още той.

 

Произвеждаме с хиляди тонове спирт на месец – имаме спирт. Можем да произвеждаме и да продаваме на други държави, обясни премиерът в отговор на призивите на БСП да бъде отворен държавния резерв.

 

“Днес, заедно с Дончев, Горанов, Караниколов говорихме с шефа на МВФ за мерките по света. Светът се готви и реално има пари за около 3 месеца. 81 държави са поискали пари. В началото се очакваше да са 3-4”, каза още премиерът.

 

Борисов обясни, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други. “Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях”, категоричен бе той. Имаме пари за 3 месеца.

 

Източник: “24 часа”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар