Борисов направи крачка назад. Нека го накараме да направи още една крачка назад и после още една, и още една…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов направи крачка назад. Нека го накараме да направи още една крачка назад и после още една, и още една…

Събитията в страната ни през последния месец поставиха българската нация в едно тежко противостоене. От едната страна са олигархията и мафията, които са окупирали държавното ръководство повече от 30 години, а в последните 11 години в класическия смисъл на думата превърнаха държавата България в една организирана престъпна група. От другата страна сме всички ние, българските граждани, които страдаме от произвола и от беззаконието на управляващите. В последния месец управляващите бяха подложени на натиск от страна на протестиращите.

Случи се историческо обединение – на партии, политически групи, движения, организации и граждани в името на един общ поход за законността и държавността. Силното обединително начало на протестите за съжаление беше съпроводено от фрагментация. На места тя беше преодоляна, но на други места – не. Независимо от нея обаче протестите постигнаха много сериозен резултат: Доведоха до страх управляващите. За пръв път на тях им се наложи да се крият, да излизат от задния вход на учрежденията, така както го правиха техните колеги от правителството на Орешарски през 2013 г. Видяха, че властта не им се полага по право, както бяха свикнали да я възприемат като вечна и непоклатима.
Започнаха да се страхуват за бъдещето си. Нещо, което им се случва за пръв път, защото те смятаха, че са вечни и най-вероятно след като те спрат да ни управляват, ще ни управляват техните деца и дори внуци.

Стиснали властта като кокал между зъбите си, очевидно е, че тези хора нямат намерение да си тръгнат. Протестите също няма да спрат, независимо от намаляващия на моменти брой на протестиращите. И точно това кара властимащите да започнат да се замислят как да излязат от ситуацията, в която се намират.

Вчера министър-председателят каза нещо, което изненада всички, дори неговите привърженици. Предложението за разпускане на настоящия парламент и насрочване на незабавни избори за Велико народно събрание на пръв поглед е вариант за излизане от тежката политическа криза, в която държавата ни е изпаднала от месеци насам. Но какво всъщност се крие зад решенията на министър-председателя и какво не ни беше казано?

Когато се свика Велико народно събрание, продължава да управлява настоящият кабинет. Мандатът на Великото народно събрание може да се удължава във времето. Следователно и съвсем хипотетично, едно мнозинство, което се сформира около управляващия режим, може да реши да просрочи работата му напред във времето. Това дава възможност за влизането в един безкраен мандат на настоящото правителство и всъщност вместо мандата на правителството да приключи през март 2021, той може да продължи по-дълго. Да, хубаво е Борисов да подаде оставка, но при тези предложени решения правителството остава, а ние не правим разлика между настоящия премиер и останалите метастази на кабинета – Кирилов, Сачева, Дончев …

Ние от Възраждане не вярваме, че това правителство ще проведе честни избори и правилно преброяване на вота. Ето защо настояваме категорично следващи избори да бъдат провеждани съгласно изискванията на Изборния кодекс, които предвиждат те да се състоят с машинно гласуване. Правителството на България е изчерпало напълно своя кредит на доверие и ние не можем да сме сигурни, че изборите ще бъдат честни и резултатите няма да се фалшифицират, както винаги до момента.

Разпускането на парламента и оставката на кабинета е единственото възможно решение за изход от тази агония, и Възраждане призовава това да се случи възможно най-бързо. След това на ход ще бъдат българските граждани – в техните ръце ще легне бъдещето на отечеството!

Този хитър политически ход на управляващите дава възможност на всички да се чувстват победители – ние протестиращите, защото в крайна сметка сме на път да постигнем основната си цел за оставка на правителството и парламента (като не забравяме оставката на главния прокурор, за която ще продължаваме да работим), и на тях – властимащите, защото отстъплението им ще стане по техни правила и предложения.

В създалата се ситуация, Възраждане призовава всяка една политическа сила да излезе със своите контрапредложения на решенията на правителството.

В момента България се намира в цялостна политическа, икономическа и социална агония, заради управляващите, които са се вкопчили с последни сили във властта.

За да постигнем промяна, ние гражданите е необходимо да бъдем последователни в отстояването на позициите си.

С решенията си Бойко Борисов направи крачка назад благодарение на целия наш натиск. Нека го накараме да направи още една крачка назад и после още една, и още една. Нека наблюдаваме политическия процес, да не се поддаваме на параноята, да бъдем твърди и последователни, за да намерим път към изхода от настоящата ситуация и да постигнем промяна на политическата система.

В понеделник Възраждане ще предложи пакет от мерки, които да се предприемат за излизане на България от кризата и преосноваване на българската държава.

Искра Михайлова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар