Борисов на среща във Виена за ваксините с Курц и няколко европейски премиери (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна работната среща във Виена на министър-председателя Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

“На път за Виена спряхме в Любляна, за да вземем словенския ми колега Янша и екипа му”, съобщи във Фейсбук Борисов.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Срещата се провежда в австрийската столица, след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки – големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

Снимка: Министерски съвет

Участниците в срещата подкрепят инициативата на Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

Бабиш и Борисов

Снимка: Министерски съвет

“Вече повече от година целият свят се бори с пандемията от COVID-19, която оказва безпрецедентен натиск върху здравните ни системи, както и силно икономическо въздействие върху нашите общества. С премиера на Чехия Андрей Бабиш обсъдихме възможните варианти за по-бързо излизане от кризата и настояваме държавите членки да получават доставките на ваксини, съгласно договорените количества от Европейската комисия и производителите”, написа още във Фейсбук Борисов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар