Борисов не призна загубата, но няма да „им прави кеф“ с обжалване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият премиер Бойко Борисов не признава загубата на вота, но няма да обжалва резултатите, “за да не им прави кеф”. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в партийната централа днес следобед. Това бе и първото публично появяване на лидера на ГЕРБ след края на изборния ден. На брифинга Борисов спази традицията да прави изумителни логически заключения, да пренаписва биографията си и да поднася измислици като факти. Позволи да му бъдат задавани въпроси, както прави след падането си от власт.

Според Борисов ЦИК е манипулирала в последния момент гласовете, за да стане “Има такъв народ” (ИТН) победител. Доказателство бил фактът, че Слави Трифонов представил кабинет преди да бъдат обявени окончателните резултати. А и защото ЦИК бързо обработила над 90% от протоколите, но нарочно бавела крайния резултат. А истината е, че при изолацията на ГЕРБ управленският мандат няма как да не отиде в ИТН, дори да е втора сила. Колкото до ЦИК, тя нищо ново не прави. Винаги, дори при многобройните успехи на Борисов, резултатът от повечето протоколи се е съобщавал бързо, а после остават неясни 1-2% от секциите. Това е техническият способ, чрез който комисията си дава време до окончателното обявяване на резултатите.

“Честито, ако така мислиш, че си ни победил! Честито!”, обърна се Борисов към лидера на ИТН. И макар обикновено ходи с охрана от няколко души, изрази радостта си, че останал жив до края на изборите. “Това е чист късмет. Нашите хора се обаждат и се радват: оживяхме, оцеляхме!…”, възкликна бившият премиер. Все пак, след журналистически въпрос стана ясно какви точно “закани” е получил за живота си –  заплашен бил от вътрешния министър с разпит. “Когато в комунистическото следствие Бойко Рашков те разпитва, не се знае как ще излезеш!”, навърза нещата Борисов.

Той не даде категоричен отговор на журналистите дали ГЕРБ ще подкрепи предложеното от ИТН правителство. Според него целта на Трифонов изобщо не е да се съставя кабинет, защото в противен случай щял да потърси подкрепа. “Планът им е друг – Бойко Рашков да върлува и да чагърта хората”, разконспирира той. Попитан дали неговата партия би предложила министри, ако мандатът стигне до тях, Борисов първо заяви, че няма да го направи. Но после си промени решението, като съобщи, че ще предложи отново Даниел Митов за министър-председател.

Лидерът на ГЕРБ не спести критики към проектокабинета на Трифонов. “Връщането на кадрите на НДСВ не е случайно, това са икономически кръгове. Спомняте си как бушуваха срещу мен като бях главен секретар. Знам ги”, каза Борисов. Добави, че той навремето бил единственото случайно назначение в правителството на НДСВ и ДПС. Всъщност, назначението му никак не бе случайно, след като преди това бе личен бодигард на Симеон Саксккобургготски. А дали е бил в немилост в царската формация говори фактът, че през 2005 г. бе неин кандидат-депутат – водеше листа в Благоевград, “парашутиран” подобно на много други партийни кадри из страната. Отказа се да е народен представител, след като стана ясно, че новата власт (тройната коалиция) не предвижда пост за него.

Борисов “познавал от дете” проектопремиера Николай Василев. Определи го като разумен, но не и ново лице. Според Борисов зад предложеното от ИТН правителството се крие “дългата ръка на Доган”. Това заключение вероятно следваше да убеди слушателите, че Доган никога не е имал нещо общо със самия Борисов.

Бившият премиер каза още, че очаква “Демократична България” да целуне “ръка на чалгата”. “Христо Иванов го набих” – с този израз Борисов обрисува борбата в 25 МИР.

Лидерът на ГЕРБ се оплака за пореден път, че активистите на партията били репресирани преди изборите. Намекна, че областният координатор в Сливен Десислава Танева била принуждавана да подписва предупредителен протокол в МВР. И объркано завърши: “Мачкането, което прилагат на хората ми – данъчни ревизии на всичко, което е около мен. Заради Спецов… Идват, свалят плакати от магазините. Докато не свалиш плаката, те чагъртат”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар