Борисов: Нито искам да знам за министерските смени, нито знам - абсолютно съвпадение

Борисов: Нито искам да знам за министерските смени, нито знам – абсолютно съвпадение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е намесен в смените на двама министри от служебния кабинет, които поиска от президента служебният премиер Димитър Главчев, но в същото време подчерта, че след корекциите в Конституцията парламентът носи отговорност за служебното правителство.

По повод отправените критики към външния министър Стефан Димитров и обявеното му отстраняване от поста няколко часа по-късно, Борисов заяви: “Абсолютно съвпадение!”, като добави, че “колегата Главчев” си е описал много ясно в мотивите причините.

“И когато видях, че президентът Радев, министърът на отбраната се е видял с помощник държавния секретар Джим О Брайън, а Главчев не се е видял, ми направи впечатление, че не са му организирали такава среща”, намекна Борисов за мотива за изваждането на Стефан Димитров от кабинета – че е отказал първоначално да се види с американския висш дипломат.

За поисканата смяна на земеделския министър Борисов даде да се разбере, че също няма нищо общо с думите: “Аз с г-н Вътев имам много добри отношения”.

“И въобще за тези смени нито знам, нито искам да знам”, обобщи Борисов за решенията на Димитър Главчев.

В същото време обясни защо е поискал смяната на външния министър – понеже ГЕРБ е била партията, която е носела отговорността за евроатлантическата външна политика през последните 9-10 месеца. И призова ПП-ДБ и ДПС също да поемат своята отговорност, след като заедно са променили в тази посока Конституцията.

“Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контролът да дойде в парламента, партиите, които са го направили, сега трябва да си понесат отговорност и сега да отговарят за него”, заяви Борисов.

“Кой носи политическата отговорност за това служебно правителство? Парламентът. И затова се обръщам към колегите – и Кирил Петков и Христо Иванов. Защото и на него най-лесно е да вика – “аз нямам министри, ще бъда опозиция”. Само че, когато гласувахме Конституцията, си говорехме как 10 години ще бъдем един блок – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС”, напомни на довчерашните партньори Борисов.

Ако Даниел Митов стане външен министър, ГЕРБ ще направи точно това – ще поеме отговорността си, гарантира Бойко Борисов.

“Ако назначат Митов, ще кажа, че ГЕРБ носим отговорността за външната политика. В момента мога да кажа, че носим отговорност и ще защитим ще подкрепим всичко, свързано с Украйна и модернизацията на армията”, заяви Борисов, като подчерта, че Атанас Запрянов е техен представител. “Затова казах, че за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт. За нищо останало не можем да носим отговорност”, отсече Борисов.

“Разбира се, че е ярка политическа фигура /б.р. – Даниел Митов, каквато е Спецов, каквато е Гвоздейков и каквато беше Мария Габриел. Аз искам парламентът да бъде на своята висота и външната политика, евроатлантическата политика да бъде гарантирана. За пети път го казвам – предложих, за да не се лашне държавата, двата темела, на финансите да остане Асен Василев, на външната да остане Мария Габриел, те и това не приеха. Сега мие питате дали в парламента трябва да нося отговорност за някой, когото не познавам, в парламента да нося отговорност. Няма да я нося”, заяви лидерът на ГЕРБ.

И напомни на БСП, чиято лидерка го разкритикува, че се меси да кадрува в служебен кабинет, че в кабинета има и техни представители.

“И затова казах – колегата Главчев, както си избра Росен Карадимов, г-жа Нинова не си ли спомня, че той беше началник-кабинет на нейния лидер? Или един Петко Николов. Аз също мога да питам, г-жа Плугчиева е съветник на колегата Главчев. Хайде малко да се успокоим!”, коментира Борисов.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар