Борисов: Новите 10 млн. дози ваксини да са за България и другите изоставащи с имунизацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Допълнителните 10 милиона дози ваксини, които ЕК договори с “Пфайзер”, да бъдат разпределени приоритетно за България и останалите държави, в които имунизацията срещу коронавируса изостава, защото са нарушени доставките на ваксини – за това настоя премиерът Бойко Борисов след среща във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц.

В нея участваха още министър-председателите на Чехия Андрей Бабиш, на Латвия Артурс Кришянис Каринш, на Словения Янез Янша и на Хърватия Андрей Пленкович. Специалната цел на шестимата беше справедливо разпределение на ваксините срещу Covid-19 в ЕС въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

“Нашият призив е несправедливостта да бъде променена. Иначе действително ще излезе, че май едни държави ще натрупат колективен имунитет, други няма да го натрупат. И ще ни накарат да търсим ваксини от трети страни. Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и са ни особено важни ваксините. Ние не сме надзорен орган, да следим как се разпределят ваксините. Казват ни на коя дата – изпращаме самолет и тир, взимаме ваксините и ние ваксинираме. Ние не искаме някакви подаяния да ни се направят. Но откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането? Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини? Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет”, заяви още Борисов на общата пресконференция след срещата.

Повод за това стана фактът, че неправилното разпределението и доставките на ваксини води до това, че страни като Малта имат три пъти повече ваксини съобразно размера на населението ѝ в сравнение с България.

“Винаги сме вярвали в европейската солидарност. Гласували сме ваксините да бъдат разпределени пропорционално. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините. Но нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Не само това. Те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение. Казват, че имало някакъв комитет, който взимал по-важни решения в ЕС, защото аз не разбирам как може да се променят нещата, без ние да сме гласували”, настоя Борисов, като подчерта, че България се е съобразила с препоръката да не купува китайски и руски ваксини.

Снимка: Министерски съвет

“Ние не искаме през юни да бъдем в ситуация, в която ще имаме страни в ЕС с 30% ваксинирано население, а други – с 60%”, изтъкна и словенският премиер Янша.

“Трябва да има механизъм за корекция на доставките”, подкрепи ги и самият Курц.

След неговите обвинения за несправедливо разпределение на ваксините и своеобразен “битпазар” ЕК обвини държавите, че се отказват от част от препаратите. ЕС е изправен пред изключително сложни решения и затова ние трябва да имаме един механизъм за корекция на разпределението на дозите ваксини в ЕС.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар