Борисов: Няма по-добър от Гешев за главен прокурор. Мързи ги

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Не познавам по-добри за поста главен прокурор от Иван Гешев“.

Това заяви пред бТВ в предаването „Лице в лице“ премиерът Бойко Борисов, запитан от Цветанка Ризова защо е имало само един-единствен кандидат за поста и че на двете най-важни правосъдни структури Прокуратурата и КПКОНПИ, начело са много близки хора – Цацаров и Гешев.

Борисов се ядоса и отговори: „Срещнах се, няма по-добри, има по мързеливи. Оглеждах и няма –  мързеливи, мързи гиии… Протестиращите искаха да направим техен човек или Христо Иванов (председател на Да, България) да стане главен прокурор, няма, омръзна ми на мой гръб да се заемат постове и после да им слушам глупостите“.

После премиерът анализира фигурите на Цацаров, за който се очаква да оглави Антикорупционния орган и Иван Гешев, бъдещия главен прокурор.

„Това са органите, които търсят върховенството на закона – и целта им не е да са добри хора, а да вкарват в затвора. Много са различни – Цацаров е много начетен човек, много чел и в диспут с всеки един от опонентите ще го бие. Гешев е човек, израснал в оперативната работа и ще има повече успехи с МВР и ДАНС, мисленето му е оперативно“, каза Борисов.

Той добави, че най-много е подкрепил избирането на Лозан Панов: „Той нямаше да стане съдия, ако не бях аз. С парламентарната си група, с излъчените от нас представители – Христо Иванов беше министър – ние съветвахме да гласуват за него. Панов идваше често – аз казах, че ще го подкрепя“, каза още премиерът.

Той даде за пример, че ако конкурентът за поста е бил министърът на правосъдието Данаил Кирилов, или евродепутатът Емил Радев, който му се струвал най-подходящ, щели всички да го питат същото.

На въпрос няма ли други кандидати, подходящи за главен прокурор, Борисов отговори – „Не, мързи ги. А кой да сложа, Мая Манолова ли да сложа – само тая глупост не бях направил“.

Според премиера връщането на указа за Гешев от президента Румен Радев е било „просто възможност да се покаже по телевизията“, а иначе го одобрявал.

По думите му двамата се прегръщат и се харесват, а брат му на Иван Гешев е личната охрана на президента.

„Президентът Радев като направи политическа формация и отиде в парламента, може да направи каквото иска – а аз какво съм направил… Аз като не бях съгласен с тройната коалиция, си направих ГЕРБ, взех властта и управлявам“, каза още Борисов.

Той бе категоричен, че няма да участва и да прати хора от ГЕРБ на консултациите за промяна на Конституцията, които президентът е поискал.

„Няма да се хвана на въдицата да вървя в тона на БСП, няма да изпратя хора на ГЕРБ да участват в разговор. Не можем да направим Велико Народно събрание сега. Преди месец изпратих писмо до Жан Клод Юнкер, помолих Венецианската комисия да видят какво сме направили по мониторинга, по реформата в правосъдната реформа, утре ще пратят официално съобщение.

ЗА ДА ДОКАЖА НА ВСИЧКИ КРИТИЦИ, ЩЕ ГИ ПРИЕМА ВСИЧКИТЕ ИМ ПРЕПОРЪКИ, МАКАР ЧЕ СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ“, КАЗА БОЙКО БОРИСОВ.

А от тях важните били – тримата големи да може парламентът да ги вика и да ги слуша, както и темата за подсъдността на главния прокурор и да има звено и независими прокурор, което да го разследва.

„Трябва, недай си Боже, ако има нещо, да има независим прокурор да го разследва“, каза Борисов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар