Борисов обеща да затопли отношенията на Турция с ЕС, но не и членство – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С различни мерки на сътрудничество България ще съдейства за нормализирането на отношенията между Турция и ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския министър-председател Бинали Йълдъръм по време на официалната му визита в Анкара, предаде бТВ.

Турция настоява да продължи преговорите за пълноправно членство в ЕС. Българският премиер обаче обясни, че в момента отношенията между ЕС и Турция са на най-ниската си точка и българската страна не може да поеме категоричен ангажимент за европейското членство на Анкара.

Борисов определи Турция като “нашия европейски съсед” и благодари за съвместната охрана на границата ни, както и за това, че в момента имаме нисък бежански натиск.

“България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае”, каза българският премиер.

“Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции”, заяви той.

Срещата му с премиера Йълдъръм продължи повече от два часа.

“Турция благодари за подкрепата на България по време на опита за преврат и за ликвидирането на терористичната група, която го организира”, заяви на свой ред Йълдъръм.

“България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство”, допълни пък Борисов.

“В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрия тон и толерантността”, каза още българският премиер.

България проявява интерес и към преноса на азерски газ.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар