Борисов: Оставаме на пост докато ни сменят! И спираме всички търгове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова министрите да продължат да работят без отпускане и да изпълняват отговорностите си така, както са го правили и досега. Стенограмата с речта на Борисов пред министрите в края на днешното правителствено заседание беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет.

Ето и пълният текст на стенограмата:

“С това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим.

Извървяхме цялата процедура с истинско желание, ако може да се направи така, че до предсрочните избори да се промени Изборният кодекс. При така завъртялата се рулетка и в желанието си всеки да отстоява своите програми ние трябва да се отнасяме с огромно уважение към всички, които участваха в този преговорен процес и да проявим отговорност, знаейки какво ни очаква. Но така или иначе има по-важни неща от властта – това е моралът.

А и всяка партия да отстои това, за което в края на краищата хората са я предпочели. Иначе ще се върнем във времето, когато имаше една партия.

В същото време аз многократно съм казвал, както сме си и говорили, че във всеобщата лудост все пак трябва да останат и хора, които да мислят трезво, иначе нищо добро не ни очаква. И аз мисля, че президентът Плевнелиев е от тези хора. Колкото и да се опитваха да го тикат да направи за има-няма за празниците правителство, да се упражняват по него, се видя на кой му е по-мила държавата.

И той действително не се изкуши от възможността за трети път да запише на маса хора в CV-тата, че са били министри, вицепремиери, заместник-министри и премиери.

Аз мисля, че той беше успешен президент. Не че ние сме го издигнали и подкрепили, но евроатлантическата ориентация, европейските ценности, хуманността, това да бъде полезен – той се постара максимално да го направи и то в тежки времена: когато нашето първо правителство си отиде във време, в което цените на тока скачаха, говореше се за полицейщина, сега във втория мандат – нито цените на тока скачат, в пъти паднаха исканията за подслушване – за всичко друго, само за полицейщина не може да се говори; след това – Орешарски го изгониха и той назначи другия служебен кабинет и то във време на финансово-икономическа криза, във време на войни.

Вие виждате, заради това, което се случи в Турция, на времето са ставали войни – едно криминално убийство е проблем за едно общество, но убийството на посланик има тежък негатив в отношенията между държавите.

Виждате Германия, в която канцлерът Меркел е обвинявана за своята хуманност, за това, че се погрижи за бежанците. И как се отнесоха към всичко това – да се убиват беззащитни хора на пазара! Белгия, Франция, къде ли не! А и тук, на един хвърлей място от България, се води война в Алепо и то не каква да е война, а може би една от най-свирепите в историята на човечеството.

В такъв момент да си правиш експеримент – ами само спесимените на новите министри не могат да станат за 20 дена, блокираш цялата администрация. Аз мисля, че и инцидентът в Хитрино беше един добър тест.

И дори опозиционна партия като ДПС настоява за това – и то не за друго, а защото видяха в Хитрино колко време отне цялата операция, необходимата организация и координираност, присъствие на министри, секретари на МВР, шефове на агенции живяха там през цялото време във фургони, съпричастни към трагедията на хората.

Отчитайки волята на хората на президентските избори, ние подадохме оставка. Участието ни в преговори за съставяне на правителство в този парламент беше именно, за да се съобразим с желанието им да има нов Изборен кодекс.

В сегашната ситуация аз искам да ви призова, в зависимост от решението на новоизбрания президент Радев и предложението, което му е отправено, да останете на местата си и да работите така, както работите всеки ден. Ще го кажа по военному, което сега е модерно: на пост, докато ни сменят. Всеки караул, всеки часови стои, докато го сменят. Никакво отпускане! Може да е утре, може да е вдругиден, може да е на 20 януари – когато ни сменят. До тогава всеки изпълнява ангажиментите си.

Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки!

Ако има нещо неизбежно, което да се прави, търсите администрацията на новоизбрания президент Радев и ако са съгласни, за да има приемственост и да не бъдем обвинявани, тогава продължавате.

С министър Ненчев сме се разбрали – даже и да останем и да имаме право да номинираме началник на отбраната. По-правилно е, като дойде новият върховен главнокомандващ, той да си го избере. Така и с обществените поръчки – нека, който иска да ги прави, но ако е неизбежно; иначе всеки един подобен акт ще бъде коментиран и не бива да се дава основание за това.

Не знам дали ни е последното заседание, затова не се и сбогувам с вас в този смисъл, а и се надявам, че с всички вас и след изборите ще работим заедно. Положихме огромни усилия и аз съм убеден, че има хора, които го отчитат. Винаги е по-лесно да намираш кусури, сигурно сме направили много грешки, но добрите работи са повече и има какво да покажем, с какво да продължим и да настояваме да довършим.

Така че, още веднъж казвам – в зависимост от ситуацията, преди Коледа да се съберем да си разпределим задачите и дежурствата за Коледа и Нова година. Надявам се днес-утре да разберем какво се мисли по въпроса. И аз съм призовавал, и президентът го направи – всичко е въпрос на добра воля”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар