Борисов, откъде са парите, които премиерът обещава при всеки протест?!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
“Както председателят на парламента Цвета Караянчева организира дискусия за социалния пол, така искаме и да има дискусия и за общинското здравеопазване.”
Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев, цитиран от “Фокус”.
Стойнев участва в пресконференция на БСП и коментира протеста на медиците от общинските болници, който социалистите подкрепят.
Парламентарната група на „БСП за България“ е изпратила писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с искане в четвъртък тази седмица да бъде организирана на дискусия по проблемите на общинското здравеопазване, на която народните представители да разберат защо 31 общински болници са в състояние на фалит и защо държавният бюджет, не е намерил необходимите средства за тях.
Зам.председателят на парламента Валери Жаблянов попита откъде са парите, които премиерът Борисов обещава при всеки протест.
„Защо министър-председателят е в състояние да обещава пари в първия момент, в който му ги поискат, откъде се намират тези средства след като не са гласувани в държавния бюджет и защо общинското здравеопазване трябва да разчита на подаянието на изпълнителната власт?“, попита Жаблянов. И призовава министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да даде отговор на тези въпроси. Според него общинското здравеопазване има демографски, социален и политически характер. „Българското Народно събрание след като не е в състояние с неговото мнозинство да обезпечи дейността на болниците, следва да намери причините защо то е доведено до това състояние. Няма община, която да не е потърпевша“, изтъкна Жаблянов. Той коментира и дискусията, която червените инициират.
Ако Цвета Караянчева откаже да организира дискусия за общинските болници, БСП ще покани всички заинтересовани организации в парламента, върна се на темата за дискусията Валери Жаблянов. И подчерта, че БСП твърдо стои зад искането на такава дискусия.
Наглостта в сферата на здравеопазването не може повече да продължава, че категоричен Драгомир Стойнев. И продължи: „Казвам наглост, защото хората плащат своите осигуровки, те са коректни към държавата, а в същото време държавата не само, че не осигурява качествено, навременно и модерно здравеопазване, то просто не осигурява здравеопазване. Поради тази причина трябва да кажем край!”
“Трябва да имаме реформа в здравеопзването, един устойчив модел, който да доведе до едно качествено здравеопазване, гарантиран достъп на българските граждани“, каза Стойнев, изразявайки становището на червените. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ допълни, че от групата ще искат дебат с правителствени и неправителствени организации в четвъртък в Народното събрание.
„Искаме да се осъществи именно такава среща, да се обсъдят проблемите в здравеопазването и какви действия и политики трябва да се предприемат, защото най-важното за един гражданин е неговото здраве“, посочи Стойнев.
„Хората са притеснени за качеството на здравеопазването. Считам, че в четвъртък ще имаме една ползотворна среща“, заяви Стойнев. По думите му, когато се пита председателя на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова какво се случва, тя казва, че ситуацията трябва да се анализира.
„10 години ГЕРБ анализират ситуацията“, подчерта Стойнев и обясни, че вече фалират болници. „ГЕРБ управляват от 10 години и направиха всичко възможно да закрият и затрият държавното и общинско здравеопазване“, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и поясни, че ГЕРБ са позволили на частни болници да източват НЗОК.

Източник: Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар