Борисов пак излъга: Дефицитът с 45% скок до 5 млрд.лв., падат ръста и износа, инфлацията 3,2% за хората, 6,8% в промишлеността

България, Икономика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Забавяне на ръста на БВП, придружено от рязък спад на износа, който се наблюдава от началото на годината и за всички групи стоки и достига 20% към държавите извън ЕС, води до стремглаво покачване на отрицателното салдо, сочат дори захаросаните данни на НСИ.

Търговският дефицит вече е -4,829 млрд.лв. срещу -3,343 млрд. за първото полугодие на миналата година или ръст от 45%.

Това означава, че богата България е дала на чуждите икономики 5 млрд. повече за стоки и услуги, отколкото е продала навън стабилната родна икономика.

Смехотворно е и числото на чуждестранните инвестиции от 111 млн.лв. срещу 3,1 млрд.евро за същия период, но през 2008 г.

Дори спрямо рекордно лошата за инвестициите у нас 2017 г. числото е 3 пъти по-ниско – тогава сме привлекли 329 млн.евро. Инфлацията в индустрията достига невижданите 6,8%.

При потребителските цени също е рекордна за последните 5 години – 3,2 % на годишна база, измерени от НСИ, което значи поне двойно в реалния живот, в София – пъти повече.

Напомняме, че над 80% от българите не стигат до средната работна заплата в страна от малко над 1000 лв., а пък тя е с 33% под социалния минимум – т.е. средствата за нормално преживяване на базово ниво. В София ножицата е още по-голяма.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар