Борисов пак изтрещя: Комунистите се дразнят от всичко, което правим

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Комунистите се дразнят на всичко, което правим.

Дори може някой протест да организират срещу изграждането на тунел „Железница“.

Ние ще продължим да работим, да строим, да обновяваме инфраструктурата и да помагаме на всяко едно населено място в България“, заяви премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Той провери строителството на моста преди тунел „Железница“. Инспекцията беше предавана на живо в официалния му профил във Фейсбук.

Заедно с него бяха министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. През септември ще бъде пуснато движението в двете покоси в новия тунел „Железница“ и в целия участък на АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли. Това е най-дългият пътен тунел, изграждан досега в България. Повече от половината от строителни работи по него вече са изпълнени. Тунелът реално е прокопан и вече започна полагането и на вторичната облицовка на съоръжението като са изпълнени по около 500 м във всяка от двете тръби, каза Бойко Борисов.

„Железница“ е първият тунел в страната, строен по най-съвременните европейски изисквания за безопасност. Съоръжението има и висока противоземетръсна устойчивост. Изградени са 4 аварийни тунела между двете тръби, както и аварийна връзка, която ще обслужва магистралата в случай, че бъде затворен тунелът“, обясни премиерът. Тунелът е снабден и с резервоар за противопожарни нужди, а също така и с два резервоара за токсични отпадъци. От южната му страна се изгражда и площадка за хеликоптер.

Бойко Борисов уточни, че тунел „Железница“ ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа и т. н.

„Тунел „Железница“ е изключително модерно съоръжение. Разполага с множество електронни системи. Строят са предпортални площадки на северния портал и на южния му портал. Върху тях ще бъдат разположени част от отводнителната, водоснабдителната, дренажната система, електрическа разпределителна станция, технологични центрове, резервна дизел генераторна станция, технологичен център, система за видео и аудио управление, кабелни линии, стая за резервно ръчно управление на контролния център и други, обслужващи тунел „Железница. Навсякъде в тунела е прокаран и добър интернет“, посочи Борисов.

„Винаги съм казвал, че имаме най-добрите строители. Двете тръби на тунел „Железница“ са пробити с изключителна прецизност, няма никакво разминаване. Теренът за работа беше много труден, но те се справиха. Напредва и работата по виадукта, който е преди „Железница“ по посока Кулата. Изгражда се по технологията „потактово избутване“ на горното строене с хидравлични крикове“, обясни Борисов.

Източник: Гласове

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар