Борисов: Подопечните на Радев ни наложиха незаконен мораторуим, докато тече задкулисие (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът в оставка Бойко Борисов отново събра част от екипа си и поиска отчет за свършената работа. В неделната среща, предавана на живо във Фейсбук страницата му, участваха номинираният за министър-председател Даниел Митов и досегашните членове на правителството – Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Красен Кралев. Те говориха за мерките и постигнатото в пандемията, но лидерът на ГЕРБ наблегна и на политически теми.

“До момента сме осигурили милиард и 150 милиона, което гарантира спокойствие и предвидимост на всички разходи в системата на здравеопазването. Нямаше структура, която беше изложена на риск”, заяви здравният министър.

Той подчерта, че ваксинацията върви с много добри темпове.

“Ясно се вижда кои области в страната вървят с изключително добри темпове напред. Това са Перник, Плевен, София-град, които имат ваксинирани над 2 500 ваксинирани лица на 100 000 души население. Вече се наблюдава изключително наваксване на темпа на ваксиниране във всички области в страната. Преди два дни имахме рекорд на ваксинирани лица – над 21 500. В понеделник очакваме най-голямата доставка на ваксини на “Пфайзер” – те са 138 000 дози”, уточни Ангелов.

Той благодари на Борисов за това, че България е успяла да получи най-голям процент ваксини от извънредните доставки. 

“Вече имаме 1 милион излекувани и ваксинирани. Успяхме да осигурим над 5 млн. ваксини и благодаря на ЕК и големите държави-членки, които се лишиха от част от своите дози, за да имаме ние дози. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден – за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини”, включи се премиерът в оставка, като изтъкна, че “ние сме единствените, които не затвориха църквите и манастирите по време на пандемията”. 

Той честити празника на всички, които имат имен ден на Цветница, и им пожела здраве и успех на българите. Отправи и специални поздрави на бившата си дясна ръка Цветан Цветанов, така, както всеки път го е правил 15 години.

Спортният министър Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито.

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове.

“Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас, които бяха най-ощетени. От 17-и предлагаме и връщането на други класове. Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение”, уточни той.

След като обсъдиха актуалната обстановка с коронавируса, Бойко Борисов традиционно се върна на политически теми и отново атакува държавния глава.

“Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза правителството да работи. Добре. Ние се надявахме по-бързо да ни остържат, той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента ни наложиха абсолютно противоконституционно мораториум. А и касае цялата администрация, не на Министерски съвет само, на всички. Не можем да схванем каква им е сега играта. Той казва “Работете и носете отговорност, докато аз се мотая”, за да тече задкулисието в момента, защото никой не знае кой с кого преговаря, затова е това време – не им се даде мандата на втората партия. Но трябва да се продължи да се работи явно, докато го решат по някакъв начин. Много интересни тези изкара Радев – една от тях беше крещящото мълчание за шпионските скандали у нас и в Чехия, общите ни действия с НАТО и ЕС”, изреди лидерът на ГЕРБ, като изтъкна изгонването на руски дипломати.

Той коментира индиректно и скандала с дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, който се обяви срещу предизборно посещение на Бойко Борисов в УНСС.

“В последните дни се вдигна една тема, по която нямаме никаква вина – имахме преди няколко години и бяхме в УНСС, където имаше един зарязан груб строеж, Горанов категорично отказваше да го плати и го принудих и дадоха към 12,5 млн. лева. Този корпус стана прекрасен, няколко покани имах за откриване, аз отказах, и един ден, когато отваряхме суперкомпютъра в Техпарка, минахме през УНСС, спряхме отвън, без да има студенти, преподаватели, само ректорът дойде, за да благодари за отпуснатите средства, и без да стъпваме вътре, камо ли да правим агитация, само пожелахме успех в едно разширено, модерно висше учебно заведение.

Защо искат да ни забъркат в тази тема? Ако е нещо нередно сме направили, да го кажат, ако си имат вътре в института някакви проблеми, да си ги решават. Но затова, че сме спрели, както всеки може да спре пред този факултет, да си го снима, да си го покаже и да си го изкоментира. Ако това искат да ни забранят, извинявайте! С цялото ми уважение – нито познавам доцентите, нито професорите, нито искам да бъдем забърквани. Много други партии са правили агитации, ние само им строяхме зали, аули, оборудвахме ги”, изтъкна Борисов. 

Очаквайте подробности…

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар