Борисов под прицела на Economist и Spiegel: “гангстерски филм”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за случилото се с бизнесмен, който не е направил това, което са искали; той е заснет като сексуално малтретиран в ареста. Друг член на групата, известен като „пилето“, е платил 2500 евро (3025 долара) на бляскава жена, която да се „погрижи“ за шефа. Други подаряват на големия човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „шефът“ е Бойко Борисов, премиер на България до тази седмица”, пише авторитетният британски The Economist.

И разказва за изслушването на бизнесмена Илчовски в Комисията по ревизия:”Икономиката се контролира от мъже, близки до г-н Борисов, а министрите са просто „марионетки“, каза той. Той твърди, че най-голямата сила в селското стопанство е Иван „пилето“ Ангелов и че е бил принуден да продава пилешки фуражи на компанията на г-н Ангелов на ниски цени. Г-н Илчовски представял фалшиви фактури, за да увеличи оборота на компанията, която г-н Ангелов притежава заедно с брат си, за да повиши стойността й, когато тя излезе на борсата през 2018 г.

Всеки земеделски производител или вносител, който не направи това, което се изисква от тях, бил преследван от Агенцията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или парализира бизнеса с взискателни здравни инспекции. На 10 май обаче Павел Стоименов, друг бизнесмен, направи повече, по подобен начин осъждащи обвинения пред комисията. Той каза, че е „осигурил” 1000 гласа на партията на г-н Борисов, но когато се опита да се противопостави на исканията на г-н Ангелов, сгради, принадлежащи на неговата компания, били опожарени.

Г-н Илчовски каза, че се е съобразил, защото това е „стратегия за оцеляване“. „Няма нито един проект, финансиран от ЕС в селскостопанския сектор, в който цените да не са били повдигнати или да не се е случила някаква измама“, добави той. Твърденията се изпращат до европрокуратурата, а не само до България, за която се смята, че е обект на политическо влияние”.

Най-авторитетното немско списание Шпигел стига по-далеч като замесва Борисов и България в кънтящия от месеци корупционен скандал в Германия, за който 19 минути единствен у нас неколкократно писа, свързан с осигуряването на маски за пандемията:

„Подписани били договори за относително малки доставки. Хасковската фирма за дамско бельо Венера Стайл доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани фирми доставили 11 000 предпазни облекла за 341 000 евро. Авторите на разследването отбелязват две обстоятелства, които пораждат въпроси.

Първо: през април 2020 година самата България спешно се нуждае от маски и за известно време дори е наложена забрана за износа им.

И второ: от германска страна сделката очевидно има най-висок политически приоритет, защото с нея се занимават самата канцлерка Ангела Меркел и министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер дори изпраща своя личен адютант със специален самолет до България, за да вземе образци от предлаганата стока. Шпигел пише:
„Сделките са задвижени от Меркел и от българския премиер Бойко Борисов – приятел на Запада, който обаче в своята страна непрекъснато е обект на слухове, че като политик не е особено чист.“

Авторите припомнят, че Меркел има топла връзка със София. „Бившият пожарникар, бивш телохранител, бивш каратист и бивш шеф на охранителна фирма Борисов не е смятан за образец на държавник. Опозицията го обвинява, че прикрива една корумпирана система, в коята думата имат олигарсите“, пишат авторите на статията и отбелязват, че Борисов е на „ти“ и на малко име както с канцлерката, така и с министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

В разследването са проследени всички фази на сделката, а авторите твърдят, че произведените в България предпазни маски и защитни облекла не отговаряли на очакванията и стандартите на Бундесвера. Затова договорените количества, плюс една допълнителна доставка на предпазни облекла и шлемове за 156 000 евро, навярно и до днес си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера. След като припомнят, че в корупционния индекс на Трансперънси Интернешънъл България държи последното място в ЕС, авторите търсят отговор и от познавачи на българската политика.

Един от тях, който предпочита да запази анонимност, защото се страхува от неприятни последици, изказва предположението, че фирми, които получават подобни поръчки, пряко или косвено после се издължават на ГЕРБ. Авторите на статията цитират и отговора на съответното запитване на Шпигел към Борисов, който гласи, че нямало никакви партийни дарения или други плащания, а българското правителство било само посредник.

Фирмата е от хасковския Кумгейт на Делян Добрев – четете утре!

Кирил Пламенов

<< назад

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар