Борисов полудя: Целият свят знае, че сме най-добрите! Скоро всички ще идват при нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов присъства на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в „София техпарк“.

Суперкомпютърът ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC.

На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на организациите партньори в консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“.

,,От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и, малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас“, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

По думите на министър-председателя суперкомпютърът ще представлява една добра възможност за иновациите, автомобилните клъстери и науката.

,,Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи“, отбеляза премиерът и добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

,,Помня преди години, когато седяхме двамата с Росен Плевнелиев на дивана в Бояна и един час ми говори за този „Технопарк“, а Мария (Мария Габриел, б.р.) още тичаше по поляните в Гоце Делчев. Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи… но все пак да се знае, че с 16 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега“, сподели още премиерът Борисов.

Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани осем локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

,,Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий. Стройте след това“, препоръча на работниците премиера.

Никого не нападам, медиите казват после, че водя война, заяви Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос за отношенията с президентската институция

Източник: Novini.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар