Борисов пред ЕП: Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент!

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент”.

Това увери министър-председателят на Бойко Борисов по време на изслушването си пред ЕП в Страсбург при представяне на приоритетите на българското европредседателство.

Това е първата категорична позиция на премиера по повод скандалния документ, който взриви обществото.

 Позицията му стана известна в отговор на въпрос на Елена Валенсиано, която го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

„Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента, отвърна премиерът и обеща: Ще положа всички усилия да мине (Конвеницята) в парламента. Насилето над жени и деца и чудовищно в цяла Европа“,аргументира се той, но не даде разяснение пред евродепутатите, че текстът на документа се приема нееднозначно от българското общество.

Борисов бе атакуван за корупцията в България. “Имате възможност да излъскате своя имидж и имижда на страната като се заемете с борбата с корупцията”, заяви Ска Келер от зелените в ЕП.

“Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре.“ Отвърна ѝ Борисов.

„Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Не съм виновен, че ги спечелих тези избори.София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше внищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система.В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции.

Как ще ни избират все нас на първо място, попита Борисов. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре, увери той. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори (визира Реформаторския блок – б.р.). Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов.

Ска Келер от “Зелените” го нападна и за екопротестите, и за корупцията, подчертавайки изводите от годишните мониторингови доклади:„Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример.

Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемет с борбата с корлупцията. Кажете как да ви помогнем“, обърна се тя към Борисов. Тя цитира и текстове от приетия миналата седмица антикорупционен закон, подертавайки, че ръководстнвото на закона ще се избира от тези, които законът трябва да преследва.

В отговор на критиките за Пирин, премиерът заяви категорично, че е готов да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт.

Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Това, което са ви казали, не е вярно. Искам да гарантирам, става въпрос а втори лифт.

Един единствен лифт на курорта Банско. Сега има само един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите, го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там!“, отговори Борисов на Ска Келер.

“Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх. Бандити като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри, чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора?” Такъв въпрос отправи Бареков към Борисов по време на пленарната сесия в Страсбург. Бареков вижда опасност за България в това, че шепа олигарси, ноторно известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и приватизация са станали от името на ЕС морални ментори на нашето общество.

 

В изказването си пред членовете на Европейския парламент Бареков засегна и проблема с опасната симбиоза у нас между корупцията и бедността. “В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като еворпейските бюрократи на г-н Юнкер не си заравяме главите в пясъка като щрауси”, призова той като се обърна към Борисов с думите: “Действайте с перспектива, от Вас очакваме и възмездие, г-н премиер.”

Според Бареков перспективата, за която говори Борисов, не се вижда от мнозинството от българските граждани. “Те са губещи в Европейския съюз, за сметка на шепа хора”, категоричен е той. Въпреки това евродепутатът пожела на премиера да я постигне, за да не си остане само приказка.

Петър Курумбашев от БСП също говори за проблема с корупцията в България.„Мечтата стана реалност. Но нито демокрацията, нито членството в ЕС са застраховка за злоупотребата с власт и корупцията“, обърна се той към Борисов.

Депутатът от ДПС Илхан Кичук пък напомни на премиера участието на националисти в правителството и заяви, че в него му е надеждата това да не продължава.

Борисов отвърна, че се е разбрал с патриотите да пазят етническия модел като зеницата на окото си. Повечето чужди евродепутати изказаха подкрепа на българското правителство за приоритетите на председателството.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар