Борисов реши: Махам Вазов от учебниците, на негово място слагаме турски писатели.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иван Вазов да бъде изваден от учебната програма от Български език и литература, предлага просветното министерство.

Решението е след проучване, проведено от неправителствената организация “Равни права и корекция в литературното наследство”.

Според него, любовните творби на Вазов били твърде насочени само към жените, а патриотичните му стихотворения били “твърде мъжкарски”.

Въпросната НПО е част от глобална инициатива за преосмисляна не литературната история. Същата организация притиска в момента от книгите на Марк Твен да бъде извадена думата “негър”.

Тя се пребори и същата дума да я няма в “Пипи – Дългото чорапче”, където бащата на Пипи отишъл на един остров и станал “крал на негрите”.

Освен Вазов, в момента се анализират произведенията и на други класици. Следващ най-вероятно премахнат ще е Яворов. Той има твърде влиятелни творби посветени обаче само на жени – любимите му Лора и Мина.

Това е неравноправно от днешна гледна точка, твърдят от НПО-то.

От министерството допълват, че става дума за частично европейско финансиране, и ако не изпълним препоръките, ще трябва да връщаме парите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Борисов реши: Махам Вазов от учебниците, на негово място слагаме турски писатели.

  • Българийо, Българийооооо, простаците, педерастите, продажниците, “близачите” на задниците на антибългарите няма да свършат !!!!!! Такъв, ако го срещна сам в тъмна уличка, ще му разпоря задника от е*ане и ще го смеля от бой!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар