Борисов се включи НА ЖИВО и обясни защо ГЕРБ ще влезе в коалиция с ПП-ДБ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на “Продължаваме промяната-Демократична България”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на заседание на парламентарната група, което се излъчваше на живо във Фейсбук.Борисов заяви, че решението да се откажат от първия мандат е било “много трудно”, но в сегашната ситуация най-правилното било да се подкрепи вторият мандат на ПП-ДБ:


“Да, принадлежеше ни първият мандат. Но по-важно ли е егото на Мария Габриел, или моето, или Вашето от стабилността на България”, добави той.

По думите му сега е по-важно да има редовен кабинет, дори и това да значи подкрепата за ГЕРБ да се срине до 5-6%.

“Ако аз и Кирил загубим няма да е фатално. Ние може да не се разбираме, ние може да не се понасяме, но сега е шансът.”

Борисов благодари на ИТН и ДПС, че се ангажирали с правителството, но не на всяка цена. Според него преговорите с тези две политически сили били “прекрасни”. По думите му обаче шанс за правителство с първия мандат без да има обвинения в задкулисие нямало:

“Пет ангели да слязат от небето, от 116 да станат до 121 – аз мога от сега да ви напиша заглавията: “Купиха”, “Продадоха се”, “Уйдурма.”

Борисов съобщи, че днес е имало среща между Христо Иванов и ДПС за конституционната реформа. Той добави, че ПП-ДБ са поставили като условие промяна в Изборния кодекс и връщане на машинното гласуване. От думите му обаче стана ясно, че се обсъжда какви да са машините и по-конкретно – дали да не се заложи на сканиращите устройства, които ДПС предложи в 48-ото НС. Поръчката на нов тип машини обаче поставя въпроса какво ще се случи със старите, за които от държавната хазна бяха отделени милиони. Освен това ако се направи поръчка на нови устройства – то заради сроковете на местните избори можем да останем изобщо без машинно гласуване.

Мария Габриел, номинирана за премиер с първия мандат и бъдещ ротационен министър-председател в кабинета между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, добави, че разговорите с Николай Денков били полезни и днес направили “историческо съвместно изявление”. Точно час преди да върне мандата Габриел и Денков дадоха брифинг в парламента, по време на който потвърдиха, че Денков и Габриел да се редуват като премиер, а после вице.

“Вторият мандат ще бъде национален. Този мандат ще служи за излъчването на правителство, около което да застане конституционно мнозинство.”

Габриел съобщи, че по време на 9-те месеца в рамките на ротацията в кабинета ще има само по един вицепремиер – или Николай Денков, или Мария Габриел. Тя заяви, че очаква подкрепа от всички лидери.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар