Борисов се оправдава за масовите ваксини само от „Астра Зенека“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В опит да се оправдае по обвиненията, че властите са концентрирали доставките и рекламата на ваксините само на една от фирмите доставчици, премиерът Бойко Борисов хвърли вината на Брюксел. От няколко дни срещу него се сипят критики, че България е поръчала най-много дози от ваксината на „Астра Зенека“. Ръководител на фирмата за България е Зоя Паунова – майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова-Майдел.

България ще получи 4,5 млн. дози от ваксината на „Астра Зенека“. До края на януари се очаква лекарството на фирмата да получи зелена улица за употреба в ЕС. За препарата адекватният имунен отговор е по-нисък от 95% и някои страни се замислят да купуват ли тези ваксини, коментира преди дни по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Борисов се обяснява, че сключените договори за доставката на ваксините били между Европейската комисия и производителите. „На всеки български гражданин ще му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае“, обеща той.

Преди дни и здравният министър Костадин Ангелов обяви за спекулации твърденията, че България получава най-много от въпросната ваксина. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини“, каза Ангелов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар