Борисов се хвали пред Макаров, че ще имаме две нови газови магистрали. Ако са като автомагистралите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов присъства на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“.

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области.

Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

Сред поканените на откриването са вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
“Сега може да се състезаваме по лотове – гръцкото и сръбското направление.

Имаме две газови магистрали.

Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит”, съобщи при откриването премиерът Борисов.

Преди това Борисов направи инспекция на газопровода и беше запознат със свършената работа.
“Това е много тънък занаят, всяко нещо се проверява да няма шупла, след това като пуснат налягането.

Най-важното е, че върху тези площи ще си заждат царевица, жито – казвам го, за да знаят и еколозите, за да видят, че спазване всички”, каза премиерът.

“Спазваме абсолютно всичко и след една година няма да има никаква разлика в хумуса на почвата, а селскостопанските производители ще могат да произвеждат своята продукция”, изтъкна той.
“На практика ще имаме две газови магистрали, нови.
И от Гърция за втечнен газ, и азерски, и от Исмет един ден може да дойде.
Това, което много политици само са говорили, ние го правим”, изтъкна Борисов.
“Всички се надяват и чакат България да си направи газопроводите.
Виждате ние много планомерно си подменихме компресерните станции, за да може да бъдат реверсивни.
Знае се колко ни е транзитната такса, добре дошли са.
Докато другите говореха, ние строяхме”, допълни още министър-председателят.
Бойко Борисов беше топло посрещнат от руския посланик Анатоли Макаров.
Той подчерта, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на страната ни и ще стимулира привличането на инвеститори.
“Откриваме неголям, но изключително важен проект”.
“Успя ли да разгледаш какво сме направили?”, попита премиерът заместник-министъра на външнште работи на Унгария, който също присъства на церемонията.
“Тази инвестиция, която ние направихме в размер на 75 млн. лв., беше финансирана изцяло от “Булгартрансгаз” и беше построена за 6 месеца. Този проект ще бъде основополагащ на газовия хъб “Балкан”. Благодаря на г-н премиера и правителството”, каза шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.
“Откриваме един неголям, но изключително важен проект. Свързването на вашата страна към “Турски поток” ще позволи да станете един от най-големите газоразпределителни центрове.”, каза руският посланик Анатолий Макаров.
„Първо да благодаря на строителите. По тези плодородни ниви отдолу са тръби, които могат да пренасят газ при над 80 бара налягане. Работата бе трудна и денонощна. Това е плод на усилията на много хора. Пожелавам им успех“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по откриване на тръбопровода.
„Ние строим и даваме възможност на България да възвърне мястото си на основен газоразпределенителен център. “Балкански поток” е обединяващо име в нашия регион. Другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора от Турция. България строи две газови магистрали. Ние ще имаме възможност да си купуваме по-евтин газ, а нашите съседи ще имат възможност да си доставят газ. Това е една политическа магистрала“, подчерта министър-председателят на България.
„Оттук нататък започва войната в Сирия“, показа той. „Там, където има големи икономически интереси и газопроводи – няма война. Затова все по-усилено строим. Следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото ни положение“, изтъкна той.
“Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици”, отбеляза вицепремиерът Томислав Дончев.
“Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите.
Казвам го заради еколозите.
На практика за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата както намерят за добре”обобщи премиерът.
Източник: Епицентър

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар