Борисов: След здравето на хората, най-важно е да запазим работниците – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първата и единствена грижа е животът и здравето на хората. Възложих на щаба да прегледат всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ – всички работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек. Ако някой е пропуснат допълнителното възнаграждение, ще си получи парите. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Министерски съвет заедно с кризисния щаб, цитиран от БГНЕС.

Националният оперативен щаб представя актуални данни за ситуацията с коронавируса у нас и по света. В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов обясни мотивите за решението Националният оперативен щаб да дава брифинг само веднъж дневно, в 17:00 ч от Министерски съвет.

Премиерът съобщи още, че е провел разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, която го е поздравила за реорганизацията на производството, така че България в най-кратки срокове да си направи маски шлемове и защитни облекла. “Аз пак чух, че някои хора вчера са се упражнявали, че едва ли не в резерва нямало спирт. А ние произвеждаме хиляди тонове спирт и продаваме на други държави”, обърна внимание Борисов.

Той за пореден път почерта, че от първостепенно значение в момента е грижата и здравето на работниците, социално-слабите, пенсионерите. “Аз съм оптимист, ако Господ е с нас, ако това продължи три месеца”

Борисов коментира и ситуацията с ТИР-овете на граничен пункт “Капитан Андреево” като заяви, че опашки вече няма след отварянето на буферния паркинг на летище Узунджово.

По отношение на предстоящите църковни празници и мерките, Борисов заяви в отговор на БГНЕС, че е говорил с всички владици да се опитват да се спазват тези мерки от хората.

“Много са интелигентни нашите владици и попове и прекрасно разбират. Така че, това и да ми разпореди щаба, няма да го изпълня. Искам да помоля хората, да въздействат на своите родители, баби и дядовци, и да отидат и да им кажат – стой си вкъщи. Първо, разчитам на младите, второ и на техния инстинкт за самосъхранение”, каза още премиерът.

И допълни, че държавата обмисля да мобилизира и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, допълни Борисов.

Така че освен здравето на хората, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки, съобщи Николова. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата е безпрецедентна по своят обхват и размер, допълни вицепремиерът.

Тристранният съвет продължава да обсъжда мерките по икономическата част, и утре до обяд ще е готово окончателното постановление в МС.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов пък съобщи, че “постъпват все повече предложения от физически лица за доброволци и ще направим всичко възможно да ги включим”. Най-голяма необходимост от доброволчество има в три основни посоки – подкрепа на лечебните заведения, за социалните служби и регионалните здравни инспекции, както и доброволци, които да се включат в подкрепа на службите на реда, на ГКПП и на областните пропускателни пунктове. В България има 3260 доброволци, които са обучени, подготвени и екипирани, допълни Николов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар