Борисов със заявление до ЦИК да не бъде обявен за депутат, но получи отказ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал заявление до Централната избирателна комисия, с което се отказва да бъде обявен за избран за народен представител. На заседанието на комисията тази вечер обаче това решение бе отхвърлено, тъй като не събра необходимото мнозинство, съобщиха Нова телевизия и “24 часа”.

Борисов се отказа от депутатското място и след предишните парламентарни избори на 4 април. Сега той искаше да освободи по едно място от листите на ГЕРБ в Пловдив и 25-и избирателен район в София. Преди неговия отказ комисията гласува и искането на новия кмет на Благоевград Илко Стоянов, който беше кандидат за депутат от листата на “Има такъв народ”, да освободи място в Благоевград. Стоянов също получи отказ.

Така, въпреки че не желаят, двамата остават депутати и ще трябва да поискат от Народното събрание да ги освободи.

Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на искането на Стоянов, след като комисията отхвърли това на Борисов. При повторното гласуване искането на Стоянов да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство. Така не е ясно какво точно ще се случи, след като Стоянов днес положи клетва като кмет, а ЦИК отказва да не го обяви за депутат.

По същия начин Борисов пък се явява избран от два района. В комисията възникна спор има ли право ЦИК да приема такива откази. Темата повдигна зам.- председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Според него тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде осободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчавала подвеждане на избирателите. 

“Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде или да не бъде избран”, заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места, добави Йорданка Ганчева.

Че личната воля трябва да бъде зачитана, настояха Красимир Ципов, член на ЦИК и секретарят на комисията Севинч Солакова. Тя напомни, че такива откази гласуват и общинските избирателни комисии и посочи, че не отговаря на истината твърдението, че тази практика е от 2014 г.

Моля ви за повече разум, за да не стигаме до такива абсурдни решения. ЦИК не може да вземе решение против волята, на който и да било депутат. По същата логика кандидати, избрани от два района, означава, че ние ще им кажем от къде да са народни представители. Насила ли ще накараме някого да положи клетва. Това е на инат. Не приемам решения взети на инат! Ако гласуваме различно според квотата, от която сме избрани, означава, че нямаме никаква експертиза. Поставяме в риск една цяла община – г-н Стоянов сега кмет ли е или е депутат. А в другия случай ще накараме някой да стане депутат по волята на ЦИК“, каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Предложението за прегласуване на двете искания на Борисов и на Стоянов не събра нужното мнозинство.

В ЦИК са постъпили още две заявления за отказ от обявяване на избрани за депутати. Не стана ясно от кого са те. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар