Борисов 3 оставя катастрофа: Зюддойче цайтунг! БГ избор срещу корупцията: Вашингтон пост и Файненшъл Таймс

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Равносметката от управлението на Борисов е катастрофална – не само заради пандемията”, написа германският влиятелен Зюддойче цайтунг по повод на изборите.

 

Международна подкрепа не личи и от другата важна европейска държава. Престижният френски Монд” разказа в репортаж за купуването на гласове, превърнало се в „проклятие за българската демокрация”, и представи премиера като „дон Корлеоне, държащ се като настойник на пенсионерите и добре вкоренена Тиква, както го наричат критиците му”. Френското списание Експрес” под заглавие Борисов, кръстникът на България разказа на читателите си: “Като гледаш видеата му във Фейсбук, можеш да го вземеш за строител на държавен обект, а не за лидер на страна от Европейския съюз”.Както и за дипломат от ЕС, обясняващ пред Файненшъл Таймс: “Борисов разбра това, което Виктор Орбан забрави – не хапеш ръката, която те храни”, т.е. заради еврофондовете не си създаваш пролеми в Брюксел. Както и че злоупотребите с тези средства не се разследват, защото “правораздавателната система функционира като чадър за приятелите на правителството и бухалка за враговете му”. Най-влиятелният делови всекидневник в света добавя, че в евроструктурите и ЕНП няма да разследват, “защото никога не искаш да воюваш на твърде много фронтове”, след като вече си започнал битки с Полша и Унгария.

За българския читател и това се превръща в клишета след непрекъснато повтаряне години наред. Заглавия като “Тефлоновият мъж от София, който 10 години не реформира страната си” (Ди Пресе”, Австрия), “Премиерът със златните кюлчета в нощното шкафче” (Шпигел”, Германия) и Избори под сянката на корупцията (Монд, Франция, който беше изпратил в България базирания във Виена регионален кореспондент) са колоритно четиво за уикенда, в който България гласува, сумира Дневник.

Слави също не е пожален: “Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село.” Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят, написа за него Нойе цюрихер цайтунг. “Особено хората от провинцията харесват Слави (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите”, пише швейцарският вестник.

Показателно е, че БСП почти не бе припозната като опозиционна партия освен формалната ѝ позиция в парламента да не е управляваща партия. На това какво говори БСП или президентът Румен Радев обръщаха повече внимание в руските медии. (българските избори изобщо не бяха интересни за изданията и телевизиите в Русия)
След изборите темата за гласуването по време на пандемия изчезна от репортажите от София. Вашингтон пост” публикува анализ, в който в заглавието се казва, че изборите са били за корупцията, а не за това как правителството на Борисов се справя с COVID-19.
В най-добрия случай този парламент ще изкара не повече от една година – до предсрочни избори в началото на 2022 г. За това какво може да стане със системата на олигарсите, подкрепяни от Борисов (както описа не едно издание), засега не пише никой, добавят чуждите наблюдатели.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар