Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е опасен за учениците (снимки)

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е опасен за учениците (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две години след откриването на новото крило с физкултурен салон на Френската гимназия в София, той е в окаяно състояние, алармира лидерът на групата на ПП-ДБ и “Спаси София” в Столичния общински съвет Борис Бонев, който заедно с общинския съветник Стефан Спасов и зам.-кмета по строителството Иван Матов и служители на администрацията, направи проверка проверка на място. 

Проверката е установила опасност за спортуващите ученици, липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми. 

На брифинг Бонев припомни, че договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и “Булстрой груп” и е на стойност над 5 млн. лева (5 256 107,32 лв. с ДДС) и срок за изпълнение 700 календарни дни. По думите му в задълженията на изпълнителя ясно е записано, че той следва да извърши възложената работа точно, пълно, качествено и спазвайки приложимите технически стандарти и норми в строителството.

Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с чисто нов салон и нов корпус с девет учебни зали, три амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми, стана ясно на брифинга. 


Снимка: Борис Бонев

 

“Като бивш възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус, това което днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха, е посредствено и опасно. След две години ползване чисто новите съоръжения далеч не отговарят на качеството, което нашите деца заслужават. Явно е, че технически стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове наблюдаваме толкова сериозни проблеми”, не скри възмущението си Борис Бонев.

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците, е установила проверката. 

Тя сочи и че дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен.

“Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Особено опасен за учениците е фактът, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така, волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора”.


Снимка: Борис Бонев

Общинският съветник Стефан Спасов коментира, че “начинът на изпълнение на този проект е показателен за работата на предишното управление”. По думите му дори обекти, касаещи бъдещото на нашите деца, са абсолютно неглижирани и е очевидно, че посредственият резултат не е проблем.

“В момента липсата на контрол направо крещи в очите ни – вместо това съоръжение да подпомага развитието на учениците, те трябва да внимават къде стъпват, за да не се наранят”. 

Борис Бонев добави, че това, на което ставаме свидетели в момента, е абсолютно неприемливо.

“Ние ще поискаме активирането на гаранцията в най-кратки срокове. Вече извършихме оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия. Тези, които не са строили качествено трябва да понесат последствията си. А тези, които са го допуснали, получиха своята оценка от софиянци. Досегашният маниер на липса на контрол приключва”, допълни Бонев.


Снимка: Борис Бонев


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар