Борис Джонсън пое отговорността за „Партигейт“, но отказа да подаде оставка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента, че поема „цялата отговорност“ за организираните в нарушение на правилата на локдауна партита на управляващите кръгове, след като публикуван доклад на висша служителка обвини ръководството на Даунинг стрийт, без да го обвини лично, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Поемам пълната отговорност за всичко, което се е случило под моето ръководство“, заяви Джонсън пред депутатите, като отново се извини за скандала, станал известен като „Партигейт“.Джонсън обаче заяви отново, че не е нарушил съзнателно никакви правила, отбелязва АП. Той пренебрегна призивите на опонентите си да подаде оставка.


Премиерът заяви, че „е получил урок“ и е „се е смирил“. Той обаче призова „да се продължи напред“ и фокусът да се премести върху приоритетите на правителството.

Малко по-рано беше публикуван доклад на висшата държавна служителка Сю Грей, в който се посочва, че високопоставени лидери на Даунинг стрийт са отговорни за организационната култура, довела до провеждането на незаконни партита по време на наложения заради коронавируса локдаун, предаде Ройтерс.

Докладът на Грей беше поръчан от самия Джонсън след разкрития за провежданите на Даунинг стрийт партита с алкохол в период, когато социалните събития бяха почти изцяло забранени по силата на строги правила, въведени от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса.

„За много от тези събития не е трябвало да се допуска да се случат“, според доклада, който посочва, че отговорността е на висшето политическо и административно ръководство.

Предварителен вариант на доклада на Грей беше публикуван през януари, но повечето подробности не бяха огласени до края на воденото отделно полицейско разследване. То приключи миналата седмица с налагането на 126 глоби. Както премиерът, така и финансовият министър Риши Сунак бяха глобени заради парти по повод 56-ия рожден ден на Джонсън през 2020 година.

Опозиционни политици и членове на собствената му партия призоваха Джонсън да подаде оставка след разкритието, че той и високопоставени чиновници са нарушили правилата, забраняващи на хората да се срещат с лица, които не са част от техните домакинства и в много случаи, дори да присъстват на погребения на близки. „Мнозина ще бъдат смаяни, че подобно поведение се е случвало в такъв мащаб в самото правителство“, подчертава Грей. „Обществото има право да очаква най-високите стандарти на поведение на такива места и очевидно, това, което се е случило, не отговаря на тези стандарти“.

Държавната служителка не обвини лично Джонсън, но съобщава подробности и включва снимки на над 10 събирания на Даунинг стрийт, на някои от които е присъствал и той.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар