Боряна Димитрова: Ротацията може така да се ускори, че партньорите да не успеят да изгладят противоречията

Боряна Димитрова: Ротацията може така да се ускори, че партньорите да не успеят да изгладят противоречията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С настояването за гласуване на оставката на премиера Николай Денков днес, този процес може да излезе от контрол и от ръцете на партньорите отива в ръцете на президента. За това предупреди пред БНР Боряна Димитрова от социологическата агенция “Алфа рисърч”. 

“Докато не бъде гласувана оставката, това правителство изпълнява функциите си, но щом се гласува, веднага контролът отива в ръцете на президента и зависи дали той ще забърза този процес. Това съвсем не е малозначително. Изглежда технически процес, но може да стане политически и така да се ускори процесът, че да няма време да се изгладят противоречията между коалиционните партньори. Днешният ден е важен, да видим в кого ще продължи контролът на процеса”, предупреди Димитрова.

Тя коментира и резултатите от социологическо проучване на “Алфа рисърч”, според които “мнозинството от българите поставят на първо място сред приоритетите финансовата стабилност, възможността за редовно разплащане на заплати и пенсии и една част от обществото остава скептична към еврото, но повечето искат да се осъществи прехода”.

Според Димитрова съживяването на рейтинга на парламента, който е около 7%, може да стане през политическия стил на говорене, доверието между партньорите, общи цели и по-голяма степен на резултатност на работата на НС, кабинет и изпълнителна власт.

“Ако коалиционното споразумение е стъпка за повече цели, насочени навътре в страната и към отделни социални групи, към регулатори, към съдебна система, това може да осигури реанимация на доверието към Народното събрание. В противен случай изпадаме в рецидив на кризата на доверие, а те се борят по-трудно”, обясни Боряна Димитрова.

Задушаващата прегръдка на Делян Пеевски и ДПС, демонстрирана в определени случаи, е довела до дистанциране на избирателите на ПП-ДБ, коментира още Димитрова. Според нея “във всяка едно от частите на коалицията има и радикални крила”, и “ако действат в разумни граници, бихме могли да очакваме и една по-висока степен на обществена подкрепа”.

“ГЕРБ е по-стара, по-опитна партия, има структури и политически опит и в решаващи моменти, с подкрепата на ДПС, създаде впечатление, че диктува ритъма и положението. След 4-5 ялови опита за правителство и влизане в спирала от служебни правителства, трябваше да се търси парламентарен изход от тази криза. ПП-ДБ не искат да го наричат коалиция, защото искат да останат настрани като нова политическа сила, но искаха да влязат, за да осъществяват целите, които са си начертали”, коментира още политологът. 

Според нея ГЕРБ могат да бъдат по-ефективни и да покажат резултати от своите действия, в противен случай ще остане впечатление за задушаваща прегръдка. “А разликата между ДПС и ГЕРБ е 4-5 депутати, но активността създава усещането за дълг”, коментира още Димитрова. 

“Не е тайна, че отношението към Пеевски е доста негативно от избирателите на ПП-ДБ. Когато редица важни съобщения и решения, независимо дали са на земеделски производители, конституционна реформа и т.н., не се съобщават на избирателите от техните лидери, а от лице от друга политическа сила със спорна репутация, това поражда усещане за неприязън и безсилие на тези политически лидери”, коментира Боряна Димитрова. Тя предупреди:

“Във всяка политическа сила се оформя сериозно разделение между хората, които биха искали рационално и разумно политическите им сили да управляват и да се закрепи парламентарното мнозинство. Но има и радикални крила и смятат, че трябва да се излезе от този формат и да се върви към нови избори. Дали след нови избори партиите няма да се изправени пред същите дилеми и търсене на форма на взаимодействие между тях? Към момента няма носител да се излее това недоволство, но не означава, че с наближаване на избори, няма да се намери ниша да се излее недоволството”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар