Босна и Херцеговина се надига срещу домашното насилие – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мъж застреля бившата си партньорка, след което уби още двама души. Случаят предизвика масово недоволство. Домашното насилие е сериозен проблем в Босна и Херцеговина, а властите не правят достатъчно, казват протестиращите.

След България, сега и Босна и Херцеговина се надига срещу домашното насилие, съобщава германската обществена медия ARD.

Една ужасяваща случка от град Градачац потресе цялата страна. Мъж застреля бившата си партньорка и показа убийството на живо в Инстаграм, след което уби още двама души и накрая посегна на собствения си живот. Преди да се самоубие, мъжът ранил още трима.

Насилието срещу жени е широко разпространен проблем

Босна и Херцеговина все още се съвзема от кървавата война през 90-те години на 20 век, а насилието срещу жени е широко разпространен проблем, отбелязва агенция “Асошиейтед Прес” в своя кореспонденция от Сараево.

“Нямам думи за това, което се случи в Градачац”, казва Нермин Никшич, премиер на Босна и Херцеговина. “Убиецът отне и собствения си живот, но никой не може да върне живота на жертвите”, добави той.

Според босненските медии убитата жена на няколко пъти е сигнализирала за заплахи в миналото, които ѝ е отправял мъжът, който е идентифициран от местните медии като Нермин Сулейманович. Сулейманович, който е криминално проявен, показва в Инстаграм как опира дулото на пистолета до челото на жената и я застрелва от упор. В последните си мигове жената крещи, а в дъното се чува и дете. Докато полицията преследва Сулейманович, той излъчва на живот в социалната мрежа още два видеоклипа с твърдението, че е убил още двама души.

По-късно властите съобщиха, че около 12 000 души са гледали на живо ужасяващата екзекуция, а видеото е получило цели 126 харесвания. “Това е огромен срам за нашето общество”, казва босненският министър по човешките права Севид Хуртич, който съобщи, че само в периода 2020-2021 година 19 жени са били убити в резултат от домашно насилие. Населението на Босна и Херцеговина е едва 3,2 милиона.

Заподозреният 35-годишен извършител Сулейманович е бодибилдър и фитнес треньор с предишни арести по обвинения за контрабанда на наркотици и нападение срещу полицай. Властите възнамеряват да разпитат всички потребители на социалната мрежа, които са харесали видеото с екзекуцията. Тези хора може да понесат и юридически санкции.

Постоянният координатор на ООН за Босна Ингрид Макдоналд също е шокирана от събитията. “ООН е потресена от факта, че убийството на една жена беше излъчено на живо в социална мрежа. Това е поредното убийство в поредицата посегателства срещу жени и тежки случаи на насилие, основано на полов признак”, каза Макнодалд. Тя призова за “незабавни колективни действия” за ограничаване на насилията срещу жени. “Призовавам властите решително да се ангажират с изкореняването на тези ужасни престъпления. Призовавам международната общност, правителствата, гражданското общество и отделните хора да обединят усилията си за изкореняването на убийствата на жени”, каза още представителката на ООН.

Германската обществена медия АРД съобщава, че тази вечер в Босна предстоят протести срещу домашното насилие и фемицида. В Сараево, Мостар и Зеница тези протести са насрочени за 18 часа, като хората ще излязат на улицата с критика срещу властите, които видимо не взимат на сериозно проблема с насилието срещу жени, отбелязва ARD.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар