Босненци подготвят доброволни нощни патрули заради мигрантите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради зачестилите нападения от мигранти в Босна и Херцеговина местните жители смятат, че очевидно единствената възможност е да организират доброволни нощни патрули, щом властите не могат да се справят с проблема, пише сараевският в. “Дневни аваз”.

Новият сблъсък в мигрантския лагер Блажуй край Сараево е нов сигнал за тревога и показател, че мигрантската криза в Босна и Херцеговина отдавна е излязла от контрол, посочва изданието.

Трима ранени – двама полицаи и един служител на Международната организация по миграция /МОМ/ – е епилогът на хаоса, който настъпи в лагера Блажуй преди два дни. При безредиците, в които участваха над 2000 мигранти, бяха нападнати полицейски автомобили и офисът на МОМ.

Снимки на мигранти, замерващи полицаи с камъни и обръщащи полицейски коли, обиколиха региона и света, и доказаха, че тук не става дума за хуманитарен проблем, а проблем със сигурността, изтъква вестникът.

Според Армин Кържалич, ръководител на Центъра за проучвания в областта на сигурността, държавните институции трябва да покажат, че няма да толерират подобно поведение на мигрантите, а ако не могат да го направят, трябва да подадат оставка.

“Ние сме посочвали, че сегашният подход към отворените лагери не е добър. Не е добро съвместното пребиваване на хора с различен профил и от различни райони на едно място. Този проблем трябва да се реши. Мигрантите са отговорни за това, което се случи, но какво направи държавата да не се стига дотук”, казва Кържалич за “Дневни аваз”.

Той подчертава, че групите, склонни към насилие, трябва да се отделят от останалите, както е направила цяла Европа.

В момента в Босна и Херцеговина се намират около 8 500 мигранти и търсещи убежище, които се опитват да преминат към страните от Европейския съюз.

Мигранти спят в лагер, преди това фабрика в Бихач

Снимка: AP/БТА

Мигранти в Босна

Снимка: AP/БТА

Мигранти в Босна

Снимка: AP/БТА

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар