Браво! Асен Василев няма да отстъпи на ИТ сектора за плащането на осигуровки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спряганият за бъдещ финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“ даде заявка, че няма намерение да отстъпи на натиска на ИТ сектора, който редовно организира силен отпор при всяко повдигане на темата за плащането на осигуровки за заплатите над 3000 лв.

В момента у нас осигуровки се дължат само върху трудово възнаграждение до 3000 лв. на месец, като горницата над тази сума е освободена. Това прави облагането у нас на практика регресивно, защото по-бедните работещи плащат по-висока данъчно-осигурителна тежест от богатите.

След като миналата седмица четирите преговарящи за редовно правителство партии постигнаха съгласие за обвързване на максималния осигурителен доход със средната работна заплата, ИТ браншът за пореден път излезе със силно критична протестна декларация, в която се заплашва, че работниците му ще избягат зад граница.

По повод разразилата се дискусия Асен Василев представи в четвъртък изчисления във Фейсбук профила си. Според тях в момента максималният осигурителен доход е на най-ниското си ниво спрямо средната заплата, откакто България е член на ЕС. През 2008 г. той е бил 2000 лв. при средна брутна заплата 545 лв., което прави съотношение 4.8. През 2020 г. доходът е бил 3000 лв. (колкото и в момента) при средна заплата 1391 лв., тоест съотношението е едва 2.4. Преговарящите партии предлагат за 2022 г. съотношение 2.3.

„Приетото предложение за прага за 2022 г. е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години. Както казахме, няме да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“, посочи Асен Василев.

Таблица: Асен Василев, Фейсбук профил

Заради силния отпор на ИТ бранша при всяко повдигане на темата много пъти управляващите са се отказвали да повишават МОД.

Секторът излезе с протестна декларация по въпроса и преди ден. Под нея са се подписали Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската стартъп асоциация (БЕСКО), Фондацията „Клъстер информационни и комуникационни технологии“ (ИКТ Клъстер) и на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Те се обявяват твърдо против увеличението на максималния осигурителен праг с традиционните си аргументи – че представляват бранш на „висококвалифицираните, образовани и талантливи млади хора, които все още не са напуснали България“ и че като такива те заслужават да бъдат „поощрявани“, а не „порицавани“ като плащат осигуровки върху по-голяма част от заплатата си. За сравнение, хората с по-ниски доходи от 3000 лв. на месец плащат осигуровки върху цялата си заплата (ако тя не е в сивия сектор).

„Тези специалисти са основното ядро на зараждащата се и така необходима за устойчивото развитие на България средна класа. У нас тя е 5%“, пише в писмото.

Според писмото броят на работниците и служителите с начислен месечен облагаем доход от 3000 лв. и повече към месец август 2021 г. е 188 820, като от тях заетите в ИТ сектора са 47 335.

Според писмото, ако осигуровките на хората с най-високи доходи за труд се вдигнат дори и с малко, това ще е повод за тях да разгледат възможността за работа в чужбина. Справка на Евростат обаче показва, че данъчно-осигурителната тежест за работещите в много от другите държави от ЕС е доста по-висока от тази в България.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар