Браво Бойко! Софиянци взимат със 70% по-високи заплати

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Заплатите в София нараснаха с 14,6% за година. В резултат средното възнаграждение в столицата вече е 1730 лв., сочат данните на НСИ за юни. Оказва се, че възнагражденията в столицата не само са най-високите в страната, но и са в топ четири по най-бързо увеличение, пише Труд.
Софиянци взимат с близо 480 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което за юни е в размер на 1253 лв. Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е около 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече.
Основната причина за това са инвестициите. София привлича над 50% от всичките инвестиции в страната. В резултат, въпреки че всяка година хиляди хора се местят от по-малките градове в София, безработицата в града е най-ниска.

 

Най-бърз ръст на заплатите в рамките на година е отчетен в Силистра – със 17,5% до 927 лв. На второ място е Добрич с ръст от 16,1% до 959 лв. средно месечно възнаграждение. Всичко това става благодарение на инвестициите в тези области. На трето място по увеличение на възнагражденията е Перник.
Средната заплата там е нараснала с 15,2% за година и през юни за първи път надминава 1000 лв. Така Перник влиза в групата на по-заможните области, в които средната заплата е над 1000 лв. С такива възнаграждения могат да се похвалят жителите само на 11 области в страната. Веднага след София по размер на заплатите се нарежда Враца с 1213 лв. на месец, с което изпреварва по-големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.
Третото място по заплати е за София-област, където получават средно по 1170 лв. Тези възнаграждения се дължат на факта, че много хора от областта работят в столицата.
На четвърто място е Стара Загора със средна заплата от 1164 лв. Варна е чак на пето място с 1145 лв. Най-ниски са заплатите в Благоевград (800 лв.) и Видин (805 лв.).

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар