Браво! ВАС връща работещ против родината си руснак, за да се срещне с правосъдието, което заслужава

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма основания да бъде прието, че от страна официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента.

Това заключение фигурира в решението на Върховния административен съд, с което окончателно България отхвърля молбата на руснака, работещ против родината си А. Стоцкий за предоставяне на хуманитарен и бежански статут.

Стоцкий нагло иска политическо убежище в страната.

“Опасенията му, че при завръщане в страната ще бъде преследван за своите различни политически възгледи или ще бъде мобилизиран са само предположения, които не се обосновават с доказателства”, се казва в решението на Върховния административен съд.

По делото на Стоцкий прокуратурата също казва, че той няма право на бежански статут.

“В Русия няма преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение и/или убеждение”, се казва в решението.

ВАС казва, че е преценил като недоказани твърденията, че Стоцкий е заплашен, защото е участвал в протести против властта в Русия и е участвал като наблюдател на изборите за руската Дума, към щаба на московските опозиционни политици А. Брюханова и П. Карманов, по времето, когато изборите били фалшифицирани

“Сочените обстоятелства за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за преследване, основано на различно политическо мнение, респективно за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи”, се казва в съдебното решение. Съдът казва, че такива твърдения подлежат на доказване.

В настоящия случай според съда не е установено, по отношение на молителя да е съществувала реална опасност, която да е била повод за напускането на Руската федерация.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар