Браво ГЕРБ! Агент на ДС и кредитен длъжник оглави българския футболен съюз

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Досегашният вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов оглави съюза до насрочването на нов конгрес. Медиите обаче пропуснаха да отбележат, че Касабов е разкрит като агент на бившата Държавна сигурност, съобщава desebg.com.
Неговата агентурна принадлежност е оповестена от Комисията по досиетата при проверката на кредитните длъжници към „Банка за земеделски кредит” (БЗК) през септември 2016 г. Според огласените данни Михаил Касабов е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима „ИВАН” през 1986 г. Той е сътрудничил на 03 отдел „ФРГ, Австрия, Франция” във ВГУ по линия на Западна Германия.
В архива на ДС са запазени документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, съдържащи се в лично дело; вписване на името му в регистрационен дневник, както и картони на неговото име в картотеката на ДС. Разкриването е в качеството му на член на управителен орган (Общо събрание) – съдружник във фирма –длъжник – “АСТРА СПОРТ” ООД, гр. София.
Според списъка на БНБ за кредитните длъжници въпросното дружество има два дълга към БЗК в размер съответно на 924 млн. и 340 млн. неденоминирани лева, и лихви към главницата в размер на 159 млн. и 8 млн. лева. За втори път принадлежността на Касабов към ДС е огласена от Комисията по досиетата при проверката на БФС през 2017 г. в качеството му на вицепрезидент от 15.12.1995 г. Михаил Касабов е роден през 1955 г. в София.
Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Във визитката му на страницата на БФС е посочено, че започва работа почасово в Международния отдел на футболния съюз през 1979 г. След като се дипломира през 1982 г. той е назначен като специалист в същия отдел. От 1984 до 1985 г. заема длъжност във ФК „Левски”.
След това се връща в БФС като началник на Международния отдел. През 1987 г. е избран за вицепрезидент на ФК „Витоша”, името под което играе разформированият от ЦК на БКП „Левски-Спартак”, след скандалния финален мач за купата на България през 1985 г. с ЦСКА, който пък тогава е прекръстен на ФК „Средец”.
От 1991 до 1994 г. Касабов е член на изпълнителното бюро на ФК „Левски”. През 1995 г. Михаил Касабов е избран за вицепрезидент на БФС, пост който заема и в момента. В биографията му на страницата на БФС е посочено също така, че през 1975 г. става член на ФК „Байерн Мюнхен” и е носител на сребърна и златна значка на клуба.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар