Браво, ГЕРБ! Българите между 40 и 60 години са обречени на мизерни пенсии

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако някой от сегашните пенсионери с по 200-300 лева пенсия прочете горните редове, сигурно ще се ядоса, че ги наричам щастливци. За какво по-напред с тия пари?

Стигат само, ако живееш на село, за да си платиш тока, да си купиш олио или неща, които не можеш сам да произведеш. Ако си в града с такава пенсия, направо си загубен – не можеш да се изхранваш, не можеш да се отопляваш – нито на парно, нито на ток. Особено, ако си сам, вдовец или вдовица.

Но,… сегашните пенсионери, успели да се пенсионират до към 1995-2009 г., наистина са щастливци. Защото през последните години започна истинска социална катастрофа, от която не се знае как ще излезе България. Не става дума за увеличената възраст за пенсиониране. Друг е проблемът.

За последните 20 години повечето хора в предпенсионна възраст имат прекъснат трудов стаж. Работили са само по 5-10 години на трудов договор. Или, ако са щастливци да имат трудов договор, той е бил само на минимална работна заплата, а останалата част от заплатата са взимали на ръка.

И всички тези хора сега са обречени на пенсии от порядъка на 140-150 лева, независимо, че са работили едно или друго, с договор или без, в продължение на около 40 години.

Е, не са ли щастливци онези пенсионери, успели да се пенсионират навремето, които сега взимат по 300 лева пенсии? Независимо че пенсионната система от времето на Живков, продължила и след него, изравни пенсиите за вишисти и хора със средно образование и ги направи еднакво ниски. Дори работници или касиерки, примерно, са със същите или по-високи пенсии от учители, учени, юристи.

А безспорно привилегированите бяха военните и хора от МВР. Те взимат по около 500 лв. пенсия, а мнозина – дори и тавана от 750 лв., и общо годишните разходи от бюджета за тях са 503 млн. лв. (за 2010 г.). Това превишава с 290 млн. лева постъпващите осигуровки от военни и полицаи в момента, показва справка на НОИ. Тази армия от военни и полиция е наследена от комунизма, но привилегиите за тях продължават и до днес. Освен високите пенсии, взимат и по 20 заплати при пенсиониране, пенсионират се с 25 години трудов стаж. Това положение се промени съвсем незначително – за тях възрастта за пенсиониране се увеличава с 2 години.

Скоро почти целият бюджет за пенсии ще отива за полицаи и военни. Защото останалите работещи просто няма да могат да се пенсионират поради липса на трудов стаж.

Онези на държавна служба, които се пенсионират сега, през последните 10-15 години са взимали мизерни заплати по 400-500 лева и тяхната пенсия също ще е по-мизерна от тази на пенсионираните преди години.

Това не е най-страшното. Заради безработица или работа без трудов договор през последните години, много от хората навършили 60-65 години, няма да могат да изпълнят изискването за трудов стаж 35-40 години, който ще е необходим, за да се пенсионират. Сега няма работа и за младите, какво остава някой да наеме на трудов договор човек на 55-60 години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар