герб цензура

Браво, ГЕРБ: България се срина до 112-о място по свобода на медиите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Медийна свобода в капан” се нарича частта за страната в новия доклад на “Репортери без граници”

България слезе още място надолу в класацията за свобода на медиите на международната организация “Репортери без граници”. Страната ни вече е на 112-о място сред 180 държави. На европейската карта България е единствената, която е означена в червено. На първите три места в класацията са Норвегия, Финландия и Швеция. България е в групата на Бразилия (111-о място) и Индонезия (113-о).

“Медийна свобода в капан” се нарича частта за България в доклада на “Репортери без граници”. Според документа малкото журналисти, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото насилието над журналистите не се разследва и осъжда, пише организацията. И припомня полицейският побой над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров по време на антиправителствените протести миналия септември. Споменава се и как маскирани биха журналиста Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер Николай Стайков получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната власт, пише в доклада.

 

“Репортери без граници констатират”, че журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията заради работата си, а политици и олигарси поддържат отношения, белязани с корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии.

В доклада като заплаха за печата се отбелязва и съдебният тормоз над независими медии, като “Биволъ” и групата “Икономедиа”. Припомня се и оправдателната присъда на един от собствениците на “Икономедиа” – Иво Прокопиев. През юни 2020 г. той бе оправдан по обвинения, които изглежда са били политически мотивирани, пише в доклада.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар