Браво, ГЕРБ: Всяка пета фирма е пред фалит

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяка пета фирма планира съкращения на персонала през 2021 г. и е заплашена от фалит!

Това показва традиционното проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейни членове за очакванията им как ще се развива бизнеса през следващата година, съобщава в. Сега.

Анкетирани са 765 компании в страната. Само 17% от тях посочват, че може да наемат нова работна ръка догодина.

 

При първата COVID-вълна близо 100 000 наемни работници бяха съкратени и отидоха на трудовата борса. Впоследствие някои от тях отново намериха работа, но бизнеснагласите показват, че предстои отново увеличение на безработицата заради задълбочаване на коронакризата.

За 43% от анкетираните фирми най-голямо предизвикателство, пред което се изправят е задлъжнялостта, създадена по време на COVID-кризата. Почти същият процент компании се оплакват от прекъсванията на веригите за доставка. В началото на годината и през пролетта пандемията блокира дейността на много предприятия заради затворени граници между държавите. Някои от заводите, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия у нас например, спряха работа за няколко седмици.

Закъснялото организиране на “зелени коридори” за товарния превоз на суровини и готова продукция доведоха до огромни загуби. Вероятно все още движението на стоки и услуги не е безпрепятствено.

Една трета от фирмите (34%) очакват намаление на продажбите в страната, а 37% – в чужбина. В същото време за 24% от анкетираните е възможен ръст на продажбите.

За сравнение, в миналогодишната анкета на БТПП делът на негативните нагласи беше едва 11%, а положителните бяха 44%.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар