Браво, ГЕРБ: Въпреки милионите за поддръжка част от София пак тъне в мрак

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки че през тази година Столична община вдигна повече от два пъти парите за поддръжката, ремонта и изграждането на улично осветление, София продължава да има сериозни проблеми с осветеността на публичните пространства. Сигналите за неработещи лампи и за неизправни и стълбове по улиците все още са сред най-често срещаните и многобройните в контактния център на общината – call.sofia.bg. От част от тях става ясно, че хората пишат за помощ до „Московска“ 33 не за първи път. „Искам да подам повторен сигнал за счупено парково осветително тяло. Първият сигнал беше подаден на 14.01.2021 и на 15.01.2021 получих уведомление, че е изпратен на фирмата за поддръжка. От тогава няма развитие“, се казва в едно от уведомленията, изпратени през последните дни от жител на район „Младост“.

„Уличното осветление на ул. „Позитано“ – в участъка между ул. „Осогово“ и бул. “Ген. Скобелев”, не работи. 20 дни след подаването на първия сигнал и отговорът, че “сигналът е подаден към фирмата за поддръжка”, няма резултат“, пише друг софиянец до call.sofia.bg.

Сигнали за неработещо осветление и проблеми с инфраструктурата се получават от почти всички части на София. Жител на район „Слатина“ например сигнализира, че проблемите с осветлението водят до ръст на кражбите в неговия квартал: „От близо два месеца на ул.”Христо Чернопеев” № 11 в ж.к. „Гео Милев“ няма улично осветление. Неудобно е за хората , които вечер се прибират, а в същото време се създават предпоставки за кражби по домовете. В скоро време в квартала имаше няколко кражби, включително и в моето жилище“, пише в неговия сигнал.

През миналата и тази година зам. кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев проведе обществена поръчка за избор на фирми, които срещу заплащане да поддържат и ремонтират уличното осветление. Направи впечатление, че разходите за тази дейност се увеличават повече от два пъти спрямо бюджета в предишния сходен договор. До 2023 г. София смята да даде за улично осветление 36,8 млн. без ДДС, като срокът може да се удължи с още 2 г. и парите да достигнат 73,6 млн. лв. За сравнение, в конкурса през 2015 г. заложената цена за същите дейности бе далеч по-скромна – 32 млн. лв. за 4 години.

Кръстев мотивира нуждата от повече разходи с това, че София се разраствала и трябват инвестиции. “В момента очевидно уличното осветление не е такова, каквото всички ние искаме да имаме. Предната поръчка е била направена преди 7 г. Знаете за 7 години градът с какви темпове расте. Всеки един от районите, посочени в обществената поръчка за поддръжка на осветлението, е разделен на две пера – едното е за поддръжка, другото е за инвестиции. Перата за поддръжка е до 3,2 млн. лв., а сумата за инвестиции е до 6 млн. на район”, коментира Кръстев.

Тази зима стана ясно, че частните фирми “Лог-Сиберия” ЕООД и “Улично осветление” ЕАД ще си поделят увеличения бюджет. “Лог Сиберия” бе избрана да отговаря за Зона 1 и Зона 4 на София, а „Улично осветление“ пое останалите 2 зони. Зона 1 включва районите “Нови Искър”, “Сердика”, “Кремиковци”, “Подуяне” и “Оборище”. В Зона 2 влизат „Слатина“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“ и „Изгрев“.  Зона 3 обхваща “Средец“, „Лозенец“, „Овча Купел“, „Витоша“, „Възраждане“ и „Триадица“. Зона 4 пък включва районите „Банкя“, „Красна Поляна“, „Красно село“, „Илинден“, „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар