Браво, ГЕРБ! Даваме 46 млн. лв. за забранено от СЗО лекарство

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството одобри покупката на нова партида от медикамента Ремдесевир, който дни преди това се оказа в черния списък на редица европейки страни. Става въпрос за ветеринарното лекарство, което се прилага при Covid-19.

За целта кабинетът отпусната 46 милиона лева. „Само преди седмица Световната здравна организация (СЗО) призова да се спре от употребата на въпросния препарат поради лоши резултати и още по-голямо утежняване”, алармира журналистът Елена Банова.

„Това съобщение на СЗО беше четено от всички наши информационни медии. Поне в 3-4 европейски държави се обадиха и здравните им министри с такава заповед. Обаче у нас властта заповяда да се закупи това лекарство за много милиони”, подчерта тя.

„Може би, защото работата май я върти лично Кирил Домусчиев?”, предположи журналистът.

“Антивирусният медикамент Ремдесивир не се препоръчва за пациенти, приети в болница с COVID-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане“, се казва в комюнике на СЗО. Съобщението на СЗО идва на фона на заключението на екип от експерти, които публикуваха своите резултати от изследвания в медицинското списание BMG. Според данните до момента има вероятност от сериозни странични ефекти от медикамента.

Въпреки това МС отпусна средства за допълнителни количества Ремдесевир, които се очаква да стигнат за лечението на пациентите с коронавирусна инфекция в болниците до септември. От началото на пандемията са осигурени близо 90 млн. лева за почти 100 000 дози от препарата. Ремдесивир е активната съставка в лекарството Veklury, което се произвежда от американския фармацевтичен гигант Gilead Sciences. Беше развит за лечение на пациенти с Ебола по време на вирусната епидемия в Африка, започнала през 2013 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар