Браво, ГЕРБ! Дълбоко замразено свинско на цена 15 лева килограма ядем за Коледа и нова година

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ядем дълбоко замразено свинско месо от резервите на Европа за Коледа и Нова година. По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа. Търговците обаче често го пласират като прясно, съобщава БНТ. За това предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско.
Заради епидемията от африканска чума по свинете се отчита над 20% спад на производството на българско прясно месо. В страната бяха унищожени над 130 000 прасета заради болестта – тяхното месо е било предназначено предимно за прясна консумация. Производителите твърдят, че в момента търговците компенсират недостига на наше свинско месо с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.
Те посочват, че световните икономики имат складове, които съхраняват меса за трудни времената, за да могат да поддържат добра цена. Именно в ситуации като настоящата тези складове започват да зареждат засегнатите пазари. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли, обясняват производителите. В редица магазини в цялата страна се отчита спад в продажбите на свинско месо.
Поради тази причина някои от тях изобщо отказват да зареждат. Но пък цените с наближаването на празниците растат.
От началото на годината БАБХ е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в страната и въпреки че не са били установени нарушени, от Агенцията напомнят на потребителите да следят етикетите – именно там е указано какъв е произходът на месото.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Браво, ГЕРБ! Дълбоко замразено свинско на цена 15 лева килограма ядем за Коледа и нова година

Вашият коментар