Браво, ГЕРБ: И Санофи напуска България след Глаксо

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още 1 фармагигант напуска България – френския и европейскя гранд Санофи, след Глаксо и при липсата на Пфайзер: другите големи в бранша.

Това става девет месеца след като GlaxoSmithKline обяви, че напуска страната. Без български офис ще работи деветата по продажби в сектора компания, която има над 100 служители тук, съобщава Капитал. Затварянето на двете централи се чете като лош сигнал за бизнес климата и ражда притеснения, че и други фарма компании могат да предприемат сходен ход.

От Sanofi няма да престанат да продават своите лекарства и ваксини, а това, както и при GSK, ще става чрез търговец на едро с лекарства, което на практика изключва пряката отговорност на компанията, ако някой продукт започне да липсва и е най-минималното възможно присъствие в страна от ЕС.

Френският концерн Sanofi присъства на пазара в България от 1992 г. В българското подразделение работят 96 служители. През миналата година компанията е на девето място по пазарен дял в България по данни на IQVIA, като е отбелязала над 1% ръст, а през 2019 г. беше седма. Според финансовия отчет на “Санофи България” приходите през 2019 г. са били 100 млн. лв., а печалбата – 3 млн. лв., като оборотът леко спада спрямо предни години, тъй като от консолидирания отчет излиза дотогавашната дивизия за генерични лекарства Zentiva.

Компанията постоянно присъства сред 10-те най-големи корпорации по продажби през последните десет години и има пълно портфолио от лекарства за социално значими заболявания, редки болести, ваксини и лекарства без рецепта. Най-голям дял в продажбите й формира дивизията продукти за обща медицина, сърдечно-съдови заболявания и диабет, следвана от Genzyme – поделението за онкология, множествена склероза и редки болести, която обикновено отбелязва двуцифрен ръст.

Sanofi променя модела си на работа не само в България, но и в още 13 европейски държави, за да оптимизира разходи и да си осигури повече ресурси за научноизследователска дейност и откриването на нови лекарства и ваксини, казват източници на “Капитал”.

Тези държави са Албания, Босна, България, Хърватия, Кипър, Естония, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Черна гора, Сърбия, Словакия и Словения. Накратко, все малки пазари от югоизточната част на континента.

Компанията ще продължи дейността си по стария начин до края на годината. Дотогава тя ще е избрала партньор, който да управлява всички продукти и дейности. Неофициално от компанията отбелязват, че не предвиждат промяна за лекарите или пациентите в достъпа им до лекарства и ваксини и ще продължат да доставят продуктите и да подкрепят марките си, независимо от модела й на работа на пазара. В момента се водят преговори с потенциални дистрибутори, които се очаква да приключат до няколко месеца.

Защо си тръгват

За разлика от GSK, които затвориха офисите си в Румъния и Унгария, които са големи пазари, в стратегията на Sanofi са предимно миниатюрни представителства на малки пазари, повечето – нестабилни и в региони с политически риск.
Лия Панайотова, която променя начина си на живот заради въглеродния отпечатък Видно Румъния отсъства от списъка за затваряне на офисите на Sanofi, което дава ясен знак, че компанията не си отива случайно от почти целия източноевропейски регион, особено от страни – членки на ЕС, като България, Словакия, Словения, Хърватия, Кипър и прибалтийските републики.

Причините за това лекарства и цели компании да напускат България е, че освен малък, пазарът е и “притиснат” от държавата. България иска не само най-ниските цени на лекарства в ЕС, но и допълнителни отстъпки, подаряване на лекарства през първата година и е въвела всички възможни механизми за контрол на цените.
Източник: Reuters

Накратко, ако производител на лекарство без аналог иска да го пусне на пазара, той трябва първо да му регистрира цена. За да стане това, на лекарството трябва да се направи оценка на здравните технологии, което продължава от половин до една година. За да се определи цена и здравната каса да започне да го покрива, компанията трябва да даде на касата 10% отстъпка от първоначалната цена на производител и допълнителен, но задължителен процент, който може да варира от 1 до 90%. По лекарствения закон цената на производител трябва да

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар