Браво, ГЕРБ! На пазара доматите вече се продават на страшни цени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Традиционно празнично поскъпване на плодове и зеленчуци се наблюдава в търговската мрежа и по пазарите. С близо 20 процента са увеличени на борсите оранжерийните домати през последната седмица спрямо същия период на миналата година, сочи последният оперативен анализ на Министерство на земеделието. Докато стигнат до крайния потребител, цените допълнително набъбват. На едро розовите домати – български и внос от Турция, се търгуват между 3,20 и 3,60 лв. за кг.

На Четвъртък пазара най-скъпите стигат 5 лева. Екзотичните чери домати там са по 3 лв. за килограм, докато в някои хипермаркети гонят 6 лв. Успокоителното е, че средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата по това време на годината, бележат понижение на седмична база.

По-чувствително поевтиняване е налице при оранжерийните домати и картофите – съответно с 10,8% и 8,5%, а по-слабо – при ябълките – с 1,8%. Цените на българските и турските краставици са в полза на вносните. Докато средната цена на родните е близо 3 лв. за кг, при най-висока 4,50 лв., то дребноплодната краставица от съседите не минава 2,50 лв.

За сметка на това техните червени чушки не падат под 5 лв. Цената на зелето, която през лятото се срива до 20 стотинки, сега е с лев отгоре. Въпреки че отшумя сезонът на туршиите, карфиолът продължава да е скъп по магазините. На места килото му е 3 лв., при максимална борсова цена 1,80 лв., като увеличението е близо 10 % за седмица. Старият чесън с произход Китай продължава да държи твърда целогодишна цена от 5 лв. за килограм. Толкова върви и десертно грозде от Чили.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар