Браво, ГЕРБ: От 5 г. внасяме повече домати от банани, изнасяхме за 300 млн. пазар

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България, наречена някога “доматената република”, внася баснословно количество домати.

В близкото минало се славеше със своето агропроизводство по света и хранеше над 300 млн. пазар в соцлагера със своите пресни и консервирани домати. Страната ни е единствената на Балканския полуостров, в която вносът на доматите надвишава този на бананите, сочи Анализът за сравнението и огледалните разлики (АСО) на експерта по външна търговия Борислав Георгиев пред специализирания сайт 3е-news.net, пише Сега. Подобна тенденция трайно се наблюдава през последните 5 години.
Той отделя този показател за пример с отделен индекс ДБ (съотношение на внасяните тонове Домати и Банани), тъй като по думите му това е „красноречив цялостен показател на местното производството”.
„Аз си направих труда да изчисля такъв своеобразен индикатор, за да представя най-кратко и най-ясно картината. За да получа ДБ-числото разделям тоновете внасяни домати на тоновете внасяни банани. Средногодишно за последната петилетка до 2020 включително, в България се внасят близо 81 000 тона домати и малко над 57 000 т. банани. Т.е. българският индекс ДБ е

1.41 и по него сме на първо място на Балканите. Индексите на другите са: Румъния – 0.4, Сърбия – 0.41, Северна Македония – 0.21, Гърция 0.1, Хърватия – 0.19, Турция 0.01. Числото за Германия е 0,55, САЩ – 0,36, Китай – 0,00, Русия – 0,35”, изброява Георгиев.
“Най- вероятното обяснение за българското първенство тук е значителната промяна (по-скоро заради самоунищожаването) в последните десетилетия на българското производство като мащаб, сортова структура, качество”, констатира той.

Напомняме, че 89% от плодовете и зеленчуците, които ядем са вносни. Това отчете Чавдар Маринов, шеф на Българската асоциация на организациите на производителите. Той посочи, че в официалната агростатистика се говори за увеличение на производството и търговията с български зарзават, само защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар