Браво, ГЕРБ: Още милион за незапочнатия Пернишки поток

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Любимият ни Пернишки поток – бъдещият 13,5 км водопровод от Мало Бучино до миньорския град, по който по думите на премиера трябваше да се е почнало да се работи още миналия понеделник – преди 10 дни, и по който ще се подава вода от водосбора на яз. Белмекен през яз. Бели Искър и през мрежата на София, вече поскъпна с 1 млн., въпреки че строителството му не е започнало.

И въпреки рекордната му цена от 2 млн. лева на километър, вместо нормалните 300-350 лв. на километър. Това стана ясно от думи на премиера Бойко Борисов на Министерски съвет, пише Сега.

Неотдавна министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на икономиката Емил Караниколов твърдяха, че той ще струва „до 25 млн. лв.“. Николов, който ко знае защо при двама ресорни министри по водата е натоварен с мисията да направи магия и тя да потече в Перник, дори допусна и по-малка стойност в зависимост от избраните тръби и помпи –„20 млн. или 22 млн“. На правителственото заседаниев сряда обаче Борисов обяви, че водопроводът ще струва “към 26 млн.” Интересно е, че 10 дни след като той лансира хидроложкия си и хидроинженерен план, приблизителните данни, които дава, говорят за недоуточнени сметки. Което поражда известни притеснения по проектната готовност на Пернишки поток. Можем да сравним темповете и с другата знаменита тръба, която правим – от 0,4 км, скоростта на изграждане падна до 0,04 км на ден – 40 метра. Пред колегите си Путин и Вучич пемиерът Борисов съобщи за 5 км на ден, а в някои бодри медии се привидяха и 15 км на ден в нашите възможности.

Борисов сега  призова работите по изграждането на съоръжението Пернишки поток да започнат още днес, след като и идейният проект вече бил готов и елементите за строежа пристигали.
“Днес следобед – утре почвайте да копаете траншеите. Първите 2 км тръби пътуват, ще са тук до няколко дена, така че да не губим часове, не дни, в строителството”, обърна се Борисов към министрите.

Това е отговор на публикациите на Дневник и 19 минути, че няма изкопан дори 1 см, в който да се поставят тръбите, които пък от своя страна още не бяха започнали да се произвеждат в Испания, където пък това щяло да отнеме нещо като 32-33 дни по сметките на икономическия министър – иначе юрист Караниколов.

В същото време, както 19 минути публикува снимки от домашния филтър на млада майка с бебе, хората по тези места пият и се мият с повече кал и тиня, отколкото с вода.

“Това е единственият начин в рамките на 30 – 40 дни да се докара допълнително вода, така че действайте с пълни сили”, каза още Борисов. Той се обърна към екоминистъра Емил Димитров с указания при установяване на незаконни отклонения от водопровода “в следващите 1-2 дена запечатваш, спираш”. Изтъкна и че МВР ще съдействат. Обърна се и с поръчение към енергийния министър Теменужка Петрова: “Да провериш, Теменужке, лично и да съобщиш на Емил Димитров за два веца, които казват, че не са работили нощно време, а ние имаме съмнения, че са работили. Да се провери дали са подавали ток към ЕСО и ако е така, запечатваш и действаш”.

Според Борисов помпената станция и 13-километровият водопровод до Перник могат да се изградят за 30 дни вместо за първоначално обявените 40.

Снимка: Ива Ивова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар