Браво, ГЕРБ! 32% от ресторантите са във фалит

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Една трета от ресторантьорския бизнес фалира – това са 32 на сто – те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите.” Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа. 

Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението остават все по-малко.

Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма “Конкурентоспособност”, през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.

Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо – общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси “сграда” и “смет”. Тоест да заявявт категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му, това все още не е свършено.

“Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията”, настояват те.

Третият голям проблем, по думите на Димитров, е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.

На снимката: Заведенията по “Витоша” в София се пукаха по шевовете преди кризата 

Снимка: Агнес Методиева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар