Браво! Двама от надзора на ББР се покриха, министър Кирил Петков ги уволни (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двама от тримата членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) – Митко Симеонов и Велина Бурска, не се откликнаха на поканата за публичен разговор с министъра на икономиката Кирил Петков. В резултат той обяви в четвъртък, че ги уволнява и че ще им търси съдебна отговорност, ако извършат спорни действия до вписването на промяната в Търговския регистър.

Петков прибегна до този ход, за да разбере какво се случва в държавната банка, след като миналата седмица му бе отказана информация за отпуснати кредити за близо 1 милиард лева на 8 компании. В четвъртък Петков, че вече разполага с повече подробности за това, че два от най-големите кредити са били, макар и не директно, но фактически свързани с бизнеса на Делян Пеевски и Румен Гайтански – Вълка. Според министъра е “пълно безобразие” фактът, че от 1.9 млрд. лв. раздадени директно от ББР на частни клиенти 1.8 млрд. лв. са отишли за най-едрите кредити от топ 20.

Министър Петков няколко пъти повтори, че много съжалява, че “хората, които са отговорни за тези кредити и които са били сложени да пазят публичния интерес, не пожелаха да дойдат”.

Кирил Петков обяви още, че предлага две нови попълнения на мястото на неявилите се за публичен отчет Митко Симеонов и Велина Бурска. Това са Васил Щонов, завършил един от топ университетите в света – MIT, и работил в една от най-големите консултантски компании в света “Маккинзи”, както и в “Беар Стърнс”, а също и Валентин Михов от ИНСЕАТ, също работил в “Маккинзи”, както и в банковия сектор в Австрия, Германия, Русия, Украйна и Германия. Щонов бе министър на икономиката в служебното правителство с премиер Георги Близнашки преди парламентарните избори през 2014 г.

Малко след 11 ч. приключи публичното изслушване на председателя на надзорния съвет Стамен Янев – бивш заместник-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов, който единствен се яви да даде публично обяснение какво се случва в управата на ББР. Преди дни Кирил Петков върна Янев на стария му пост – шеф на Агенцията за инвестициите. Янев е председател на надзора на ББР от осем месеца.

Пред министър Петков Янев обясни, че управителния съвет (УС) на банката не е докладвал на надзорния съвет (НС) за големите кредити, които са били отпускани. Имало “затруднена комуникация” между УС и НС на ББР, каза Янев. Одитният комитет, който също беше сменен по разпореждане на Петков, пък изобщо не се бил срещал с надзора.

Янев заяви още, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса.

Срещата с председателя на НС на ББР Стамен Янев се излъчваше на страницата на Фейсбук на Министерството на икономиката и в Youtube канала на ведомството.

Целта на срещата бе предоставяне на информация от членовете на надзорния съвет относно осъществяваните контролни функции върху дейността на управителния съвет и дейността на ББР като цяло, се казва в съобщение на Министерството на икономиката. Надзорният съвет одобрява отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

Митко Симеонов и Велина Бурска са членове на Надзорния съвет на ББР от 2017 г. Двамата са работили заедно с бившия министр на икономиката Емил Караниколов в Столичната общинска агенция за приватизация. Караниколов беше неин шеф преди да стане министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов от квотата на партия “Атака”.

В сряда министър Кирил Петков смени одитния комитет на ББР, но от Министерството на икономиката не съобщават имената на новите членове.

Веднага след встъпването си в длъжност Кирил Петков обяви, че ще направи пълна ревизия на дейността на ББР и се закани да смени шефовете на надзора на банката, но към момента очевидно среща съпротива.

Очаквайте подробности

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар