Браво! „Зеленият пропуск“ изкара стотици хиляди на бунт в Италия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протести избухнаха в Италия с влизането днес в сила на една от най-строгите антикоронавирусни мерки в Европа, която изисква всички работещи – от магистрати до прислужници, да представят здравен пропуск, за да отидат на работното си място, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Полицаи бяха разположени по улиците, училищата планираха да приключат занятия по-рано, а посолствата издадоха предупреждения за вероятност от насилие на фона на загриженост, че на демонстрации на антиваксъри може да избухне насилие, както стана в Рим през миналия уикенд.

Протестите на пристанищните работници в Генуа и Триест заплашваха да повлияят на търговската дейност, но информация, получена до момента, показва, че пристанищата работят. Протестиращите скандираха „Свобода!“ на до голяма степен мирна демонстрация във Флоренция.

„Зеленият пропуск е лошо нещо, това е дискриминация в рамките на закона. Нищо повече. Това не е здравно изискване, а просто политически ход за създаване на разделение между хората“, каза 59-годишният докер в Триест Фабио Бочин, предаде Ройтерс.

В Рим полицаи в снаряжение за борба с безредици стояха пред малка група хора, скандиращи „Не на зеления пропуск!“ Така нареченият „зелен пропуск“ предоставя доказателство за поставена ваксинация, скорошен отрицателен тест за коронавирус или за възстановяване от КОВИД-19 през последните 6 месеца.

Италия вече изискваше такъв пропуск за достъп до всички обекти на закрито, включително ресторанти, музеи, театри и влакове на дълги разстояния.
Прибавянето на изискването да имаш пропуск, за да ходиш на работа обаче, предизвика разгорещена полемика и противопоставяне в държава, която беше епицентър на коронавируса в началото на пандемията, а темповете на ваксиниране са сред най-високите в Европа.

Прилагането на новото изискване варира: в по-големи обекти с голям брой служители бяха поставени електронни скенери, което „четат“ КюАр кода от мобилен телефон. Такива устройства има в канцеларията на италианския пемиер Марио Драги и в централата на държавната железопътна компания Трениталиа“.

Но на по-малки работни места – от ресторанти до тенис клубове, работодателите и мениджърите трябва да свалят приложение, което може да сканира КюАр кодове.
Макар да не е ясно доколко стриктно Италия ще въведе това изискване, страхът от внезапни проверки принуди работодателите да се съгласят с прилагането му, поне на първо време, отбелязва АП.

Целта на новото изискване е да бъде насърчена допълнително ваксинационната кампания. В Италия 80 на сто от населението над 12-годишна възраст вече е напълно ваксинирано. Но разширеното прилагане на здравния сертификат задължава хората, които не могат или не искат да се имунизират, да си правят тест на всеки 48 часа, за да може да ходят на работа.

Капацитетът за тестване се оказа ахилесовата пета през първата вълна на пандемията и областният управител на Венето Лука Зая предупреди, че няма да може да спази новото изискване. Той призова правителството да позволи на хората да получават зелен пропуск въз основа на резултатите от тест в домашни условия, а не само от бърз тест, направен в аптека.

Ако законът казва, че хората имат право да работят, стига да си правят тест на всеки 48 часа, това право трябва да им бъде гарантирано, подчерта Зая.

Дори и Светият престол не се противопостави на новото изискване: трима швейцарски гвардейци напуснаха, а още трима бяха временно отстранени, след като отказаха да се ваксинират още преди зеления пропуск да бъде въведен на територията на Ватикана.
Съгласно новите правила, които ще са в сила до края на годината, хората без зелен пропуск ще останат без заплати или ще бъдат глобявани до 1500 евро, ако се опитат да ходят на работа независимо от това, посочва Ройтерс.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар