Браво! Земеделците с тракторите и с вик ОСТАВКА щурмуват София и утре решават за главата на „терориста“ Денков

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестът, който скова от страх Сглобките на Кочината ПП/ДБ-ГЕРБ с ДПС отзад започна!

„Народът стана от дивана – сега ще видите Промяна!“
С това мото и с викове „Оставка!“ тръгна от Пътен възел Петолъчката мощният земеделски протест. Всички основни пътни артерии и Гранични пунктове в държавата ще бъдат блокирани поетапно до 17 часа днес. Пред Нова земеделци обявиха, че утре, когато пристигнат в столицата, ще решават дали да искат оставката на Денков за обидата, че ги нарече „терористи“.

Земеделците твърдят, че браншът е във фалит, а сметката ще плати народът.

Инициативният комитет настоява за забрана на вноса на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Добруджанци потеглиха към румънската граница.
С трактори и фадроми земеделците излязоха на протест. „Не сме терористи“ и „Не на украинското зърно“ заявиха земеделски стопани от Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006. Те изкараха тежки машини в Генерал Тошево и потеглиха заедно с колегите си от Кардам към румънската граница. Към този час основните пътн-транспортни артетии на страната и ГКПП вече са напълно блокирани.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор. Точно в 10.00 ч. фермерите ще започнат блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

В област Ловеч от 10 до 11 часа ще бъде блокирано кръговото кръстовище в края на магистрала „Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

Земеделски производители от различни браншове и търговци на аграрна техника и горива от Югозападна България също ще блокират основни пътни артерии в региона – на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В област Добрич със земеделска техника ще бъде блокирано движението в четири точки: на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.

В 10 ч. ще бъде блокиран и подходът към Дунав мост 2.

Бургаските земеделци ще участват в блокадата на пътен възел Петолъчката и ще затворят пътя Бургас-Варна на кръговото кръстовище до Ахелой в 10 часа, но пътят за Варна ще е затворен почти през целия ден. След това се подготвя тръгване за София за утрешния протест

Трактори ще затворят международния път Е-79 край Монтана. Той ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Решението на Народното събрание за отказ от забраната за внос на слънчоглед от Украйна беше само един от поводите за ескалация на напрежението. Трудности има в целия земеделски сектор, който за пръв път се явява толкова обединен на протест.

Инициативният комитет формулира пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена. Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет, откъдето до момента са обявили локациите за блокади с тежка земеделска техника в цяла България днес и намерения протестът да се пренесе в София утре.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна.

„Над 40 са точките в цяла България, в които ще излязат на национален протест от 27 браншови организации в земеделието. Това са представители на всички браншове в земеделието, плюс зърнопроизводители. Странното е, че навсякъде ни слагат нас на първо място“, заяви пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му „протестът е спонтанен, справедлив и става въпрос за оцеляването на българското земеделие“.

Милев отправи апел, ако няма спешна работа, „да не се пътува по пътищата на страната, защото ще има масирано придвижване на земеделска техника към София“ за насрочения утре протест в столицата.

Относно комуникацията с управляващите той посочи, че решението за падането на забраната за внос от Украйна „беше взето с 300 км/ч“ и оспори твърденията, че е имало срещи със зърнопроизводителите.

„Ние сме готови да преговаряме, но не в този формат. Бихме преговаряли с т.нар. сглобка или представител на хората, които взеха това решение в Народното събрание“, декларира Георги Милев относно поканата на Николай Денков към протестиращите земеделци за среща.

„Протестите няма как да спрат. Няма и причина да спрат. Имаме 5 основни искания. Протестът е безсрочен. Докато не бъдат изпълнени, няма да спрем“, категоричен е Милев.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар