Браво! И Италия на бунт срещу К19-блокажа след Германия, Франция, Испания, Чехия, Австрия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Италия се вдигна”. Така завършва репортажа си за яростните протести срещу правителственото решение за почти пълно затваряне авторитетният вестник Република.

„Огънят на площадите се разпали в мрака на първата нощ на полу-локдауна на Италия. Манефистантите счупиха витрините по централната търговска улица Рим, след като обстрелваха с хартиени бомби и бутилки сградата на областната администрация и викаха на дворцовия площад, блокиран и от местните таксиджии. Apple store, Gucci, Geox, други големи фирми и техните обекти също пострадаха от гнева на протестиращите. Хвърлят се и коттейли Молотов в битката със силите на реда. В Милано 28 души са задържани – от тях 18 италианци и 10 чужденци. 13 от арестуваните са малолетни и непълнолетни. Тежки сблъсъци имаше още в Триест, Лече, Виареджо, Пескара, Катания, Кремона. Италия се вдигна”. В списъка трябва да бъдат добавени столицата Рим и главният град на Сицилия – Палермо, вторият по важност на острова Катания, Генуа, раят на просекото Тревизо и др. На улиците с движението Без маски, а също ресторантьори, търговци и продавачи, собственици и работещи във фитнеси, на които правителството наложи да затварят в 18 ч. През пролетта същата мярка беше прелюдия към тотална блокада за почти 2 месеца.

В Италия бунтовете бяха за трета поредна вечер. Навръх националния празник на Австрия кротки демонстрации имаше и в центъра на Виена в понеделник. Преди това мощен народен гняв се изля във Франция и Испания, които бяха впоследствие блокирани тотално от правителствата с крути мерки. Същото стана и при яростните сблъсъци, начело с футболните агетки в Чехия, където само короната крепи

правителството – позната ситуация.

Германия се отличи с опит да бъде подпален с котейли Молотов Институтът Кох, който там играе ролята на нашия НОЩ, разбира се несравнимо по-авторитетно, защото стъпва на собствени научни изследвания, а не на речено – прочетено в медиите, както става у нас.

Това стана в нощта на събота срещу неделя. На следващия ден хиляди хора се събраха през уикенда на популярния берлински Александерплац. Тъй като не спазваха дистанция и бяха без маски, силите на реда се опитаха да ги атакуват. Така митингът тръгна на шествие по улицата с името на бащата на соца и комунизма Карл Маркс с възгласи: „Викаме, защото ни лишават от свобода” и „Ние сме народът”. В Берлин имаше демонстрации и при Бранденбургската врата, и при Колоната на победата. Заради очакваните бунтове властите на Германия отложиха предвидената за неделя в нейната столица международна среща по въпросите на здравеопазването, която трябваше да се проведе в залата Космос. Тя мина в онлайн формат.
Големи вълнения през уикенда имаше и в Лондон, както предадоха световните агенции.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар