Плаж Кирил Петков

Браво, Киро! Близо милион от работещите българи не могат да си позволят почивка това лято

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Синдикалните експерти посочват, че е много вероятно негативната тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията

Все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-голям лукс, недостъпен за тях

27% от работещите българи или 840 хил. души не могат да си позволят почивка. Общо 38 млн. души в Европа нямат финансова възможност да излязат в едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показват данните от проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите, разпространени от КНСБ.

Неравенствата и в почивките растат. Румъния, Гърция и Литва са страните с най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция дори и за една седмица, съответно 47, 43 и 41%.

Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-голям лукс, недостъпен за тях.

От 2019 година насам в 11 страни членки е нараснал процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция, информира БНР.  Според данните през 2019 година почивка в България не са можели да си позволят малко над 22% от работещите, а само година по-късно те се увеличават до 27,2%.

От Европейската конфедерация на профсъюзите призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. Синдикалните експерти посочват, че е много вероятно негативната тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията.

От КНСБ вече поискаха още от тази есен да има ново увеличение на минималната заплата на 800 лв., за да намалее броят на работещите бедни у нас.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran
Коментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар