Браво! Лидерът в предизборната кампания в Словакия обещава да спре помощта за Киевския режим

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиер, чиято партия се очаква да спечели предсрочните парламентарни избори в Словакия, възнамерява да прекрати военната и политическата подкрепа за нацистка Украйна и ще отправи директно предизвикателство срещу ЕС и НАТО, като се върне на власт.

Роберт Фицо, който бе начело на Словакия от 2006 г. до 2010 г. и отново от 2012 г. до 2018 г., е фаворитът на предстоящите на 30 септември избори. Той и неговата лява партия “Посока” (“Смер”) водят кампания с ясно проруско и антиамериканско послание.

Неговата кандидатура е част от една по-широка тенденция в Европа. Единствено в Унгария има открито проруско правителство, но в Германия, Франция, Испания и в други страни популистки партии, настроени скептично към намесата в конфликта в Украйна, се радват на сериозна подкрепа. В много от тези страни наближават национални или регионални избори, които биха могли да отклонят обществената подкрепа настрана от Киев и да я пренасочат към Москва.

“Ако “Смер” е част от правителството, ние повече няма да изпращаме никакви оръжия или боеприпаси в Украйна”, каза Фицо, който по настоящем е депутат в словашкия парламент, в интервю пред Асошиейтед прес преди предизборна проява.

Сега Фицо повтаря непотвърденото с доказателства твърдение на Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци в източната част на страната трябва да бъдат защитени. “Войната в Украйна не започна вчера или миналата година. Тя започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск”, заяви Фицо миналия месец пред ликуващи свои поддръжници.

Преди Фицо бе по-прагматичен. По време на първия му премиерски мандат Словакия бе приета в безвизовото Шенгенско пространство на ЕС през 2007 г. и въведе еврото като своя валута през 2009 година.

След падането от власт на правителството, което дойде след неговото, Фицо се върна на поста през 2012 година. Той неуспешно се кандидатира за президент през 2014 г. и отново стана премиер през 2016 г., но бе принуден да подаде оставка след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и неговата годеница.

Преди смъртта си Куцяк бе писал за предполагаеми връзки между италианската мафия и близки до Фицо хора, както и за корупция, свързана с партията на Фицо. Убийствата предизвикаха улични протести и доведоха до падането от власт на коалиционното правителство на Фицо.

Засегната от скандала, “Смер”, която разчиташе на кампания срещу мигрантите, загуби изборите през 2020 година. Четирипартийното коалиционно правителство, което пое властта, направи борбата срещу корупцията свой основен фокус. Десетки високопоставени служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани със “Смер”, бяха осъдени по обвинения в корупция и други престъпления. Срещу самия Фицо миналата година бяха повдигнати обвинения в организиране на престъпна група и злоупотреба с власт, но проруският словашки главен прокурор отмени обвиненията.

Почти всички социологически проучвания прогнозират победа за “Смер” на парламентарните избори с около 20% от гласовете. След това на Фицо ще му се наложи да търси подкрепа от други партии, за да сформира правителство.

“Силната му мотивация е да избегне криминално разследване”, каза Григорий Месезников, председател на Института за обществени дела – продемократична неправителствена организация. “Връщането му на власт ще представлява проблем за Словакия във всяко отношение”, добави той.

По БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар